Хворобу Лайма, яку передають кліщі, цього року в області підхопили вже 9 осіб.

За даними ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України", у 2014 році на Хмельниччині зареєстровано 6 випадків хвороби Лайма, у 2015 – 17, у 2016 -9, у 2017- 28, у 2018  - 181.

" Протягом трьох місяців поточного року захворіло 9 осіб ", - йдеться у повідомленні.

 

Це дуже небезпечне захворювання, при якому насамперед  вражається серце, нервова система та опорно-руховий апарат. Якщо вчасно не пройти курс лікування, то хвороба може призвести до серйозних наслідків. Ознаками  хвороби є  головний біль, підвищення температури тіла, нудота, безсоння, рідше  – сонливість, запаморочення, непокоять  болі в м’язах шиї, спини, кінцівок. Пізніше на тілі можуть з᾿являтись так звані блукаючі еритеми червоного кольору. При відсутності лікування захворювання може призвести до ускладнень з боку вказаних органів.

    Для визначення попадання збудника (борелій) в організм людини, необхідно провести лабораторне дослідження кліща, який вкусив (огляд під мікроскопом).

Дослідження кліщів та сироваток проводять у лабораторії особливо небезпечних інфекцій державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Хмельницький, вул. Храновського, 12.  Контактний телефон лабораторії: 67 - 29  -   70.

 

 Для доставки матеріалу (кліща) до лабораторії його необхідно помістити в скляну або пластикову пробірку з вологим середовищем (вата). Доставка може здійснюватись власними силами або звернутись до Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу   ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України" за адресою: м. Кам’янець-Подільський, вул. Матросова,30а, телефон 9-65-72.

 

2ogoloshenya