ЗСУ атакували ракетним комплексом «Нептун» великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський»: він отримав ушкодження, — речник ВМС ЗСУ

ЗСУ вдарили по кораблю «Костянтин Ольшанський» з ракетного комплексу «Нептун».

ЗСУ атакували корабель «Костянтин Ольшанський» з українського берегового ракетного комплексу «Нептун». Ушкодження судна уточнюються, повідомив речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук.

В ефірі FREEДOM він розповів, що раніше цей десантний корабель Росія вкрала в України у 2014 році під час окупації Криму. Він 9 років стояв у бухті й окупанти його почали розбирати на запчастини. На 10 рік війни росіяни зрозуміли, що у них закінчуються великі десантні кораблі, тому впродовж року його відновили. За словами речника ВМС, росіяни хотіли видати відремонтоване судно за відновлений після пошкоджень один з російських великих десантних кораблів «Мінськ» чи «Оленегорський горняк». Адже там пошкодження такі, що їхнє відновлення під великим питанням.

«Корабель цей повинен був використовуватися Україною. Тому було прийняте рішення про ураження цієї одиниці нашим “Нептуном”», — сказав Плетенчук.

Що відомо про пошкодження корабля «Костянтин Ольшанський»

Речник ВМС зазначив, що ступінь пошкоджень ураженого корабля наразі визначається. Однак він точно був уражений і наразі небоєздатний. Водночас додамо, що у 2014 році, коли Росія почала захоплення Криму, українські моряки на «Костянтині Ольшанському» встигли вивести з ладу як мінімум окремі бортові системи та мінімум один із двигунів.

Згодом ВМС ЗСУ уточнили, що великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський» був пошкоджений 24 березня під час ракетної атаки на Севастополь. Тоді ж пошкодили десантні кораблі «Ямал» і «Азов» і розвідувальний корабель «Іван Хурс». Ступінь їхніх пошкоджень встановлюється.

2ogoloshenya