З 19 травня 2019 року діють зміни щодо посилення відповідальності за незаконну вирубку лісів.

 

Зміни внесено Законом № 2708-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів».

 

Вдвічі підвищено адміністративну відповідальність за незаконну порубку, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка, знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень, знищення або пошкодження підросту в лісах.

 

Зменшено суму збитку, за спричинення якого настає кримінальна відповідальність. За попередньою редакцією закону, переміщенням у великому розмірі вважалося переміщення лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, а також лісоматеріалів необроблених, вартість яких у один раз і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Тепер така вартість дорівнює 18 і більше НМДГ. А переміщення в особливо великому розмірі - це вартість яких у 36 і більше разів перевищує НМДГ.

 

Нагадаємо, що НМДГ дорівнює не 17 грн, а 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року (податкова соціальна пільга).

 

Істотною шкодою вважається така шкода, яка у 20 і більше разів НМДГ, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів.

 

Тяжкими наслідками вважаються такі, які у 60 тисяч і більше разів перевищують НМДГ.

 

Джерело: ЛігаЗакон

2ogoloshenya