Олігарх Ігор Коломойський заявив, що вважає чинного президента Петра Порошенка своєю маріонеткою, яка буде робити все, що йому скажуть, аби «спокутувати провину» за націоналізацію ПриватБанку.

Про це Коломойський заявив в інтерв’ю «Економічній правді».

 

«Він повинен вийти до українського народу і сказати, що через те, що він хотів поживитися чужою власністю, він влаштував націоналізацію ПриватБанку разом з (екс-главою НБУ Валерією — ред.) Гонтаревою. Так само, як він влаштовував мародерство в Укроборонпромі», — сказав Коломойський.

 

Олігарх вважає, що поки справа щодо націоналізації розглядається в судах, операційна діяльність ПриватБанку ніяк не зміниться.

 

«А потім зміниться менеджмент і воздасться тим, хто сьогодні керує ПриватБанком і завдає державі збитків. Воздасться — це вони понесуть кримінальну відповідальність і сядуть у в'язницю на довгі роки», — наголосив Коломойський.

Нагадаємо, 18 квітня — за три дні до другого туру виборів — Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов олігарха Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів України щодо неправомірності націоналізації ПриватБанку. Мінфін оскаржив це рішення.

У штабі кандидата Володимира Зеленського заявили, що це рішення — результат «провалу судової реформи Порошенка». Також в команді кандидата запитали, «хто ж тоді маріонетка Коломойського?», якщо суд ухвалив таке рішення, коли президентом ще є Порошенко.

 

18 квітня Петро Порошенко виступив зі зверненням до нації, в якому зокрема прокоментував рішення суду визнати незаконною націоналізацію ПриватБанку. Чинний глава держави заявив, що ситуація навколо банку може призвести до дефолту і нової економічної кризи.

 

Заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко вважає, що дії Порошенка щодо ситуації з ПриватБанком є передвиборчою технологією, а саме спробою залякати виборців і посіяти паніку.

 

У ПриватБанку заявили, що судове рішення не вплине на роботу банку.

 

Нагадаємо: 27 лютого стало відомо, що колишній власник ПриватБанку, олігарх Ігор Коломойський, у суді почав процес оскарження рішення уряду про націоналізацію банку.

В інтерв’ю BBC Коломойський заявляв, що очікує отримати компенсацію від держави за націоналізацію ПриватБанку «у тому чи іншому вигляді» після закінчення президентських виборів. Пізніше розмір цієї компенсації олігарх оцінив у щонайменше 2 мільярдів доларів.

За словами колишнього міністра фінансів України Олександра Данилюка, навіть якщо суд винесе рішення на користь олігархів, механізму повернення ПриватБанку колишнім власникам наразі немає.

Водночас чинний президент України Петро Порошенко заявив, що потенційний виграш Коломойського справи ПриватБанку загрожує майбутній співпраці України з МВФ.

 

Джерело: hromadske.ua

2ogoloshenya