Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

 

Голки під нігті і біг голяка на морозі стали звичайним явищем для ІК №77

Бердянська виправна колонія №77 легкого режиму безпеки, або – просто "Сім-сім", як її називають ув'язнені. Цього місця бояться, як вогню. Тому що знають – вижити тут зможе не кожен.

"Тобто, там б'ють? – Там не те, що б'ють ... Там вбивають! "- каже ув'язнений.

Голки під нігті і біг голяка на морозі. Жорстокі покарання за найменшу провину. Навіть за погляд в очі. На їжу – не більше хвилини. Якщо не встиг – отримаєш металевою трубою по п'ятах. Б'ють за все. Навіть за те, що розмовляєш українською.

"Недопалки гасили, так. – Покажи, де недопалки гасили? – Тут, де травми, тут бички гасили. – Тут ще, на голові, зніміть", – просить ув'язнений.

В'язнів б'ють як тюремники, так і рецидивісти, які співпрацюють з адміністрацією колонії. Уникнути побоїв можна тільки за гроші. Надія Монолатій дев'ять місяців платила катам, щоб не калічили її сина.

"Скажіть, будь ласка, хто вимагав від вас такі суми? – Це працівники Бердянської колонії. Через мого сина. Його били дуже сильно. До такого, що коли він набирав мене на телефоні, він ледве розмовляв. Загалом мені обійшлося це в 300 тисяч", – говорить Надія Монолатій, мати засудженого.

За словами правозахисників, вони ще ніколи не бачили настільки заляканих людей, як в "Сім-сім". Тих, хто зважився говорити – одиниці. Решта мовчать. Бо бояться.

"Побиття, катування, голод – це одне. А коли говорять" ми тебе можемо зґвалтувати "- це зупиняє всіх. Прив'язують, дістають статевий*** і кажуть – зараз прийде комісія, якщо щось скажеш, ми тебе зґвалтуємо", – згадує Олег Цвілій, правозахисник, колишній в'язень.

"У 2017 році був зґвалтований атошник. Чоловік, який отримав орден за мужність. Саме за це його ґвалтували. І знущалися, сміялися: а ну скажи, ти з танка стріляв, ти це робив, ти це робив?" – каже Віктор Колбанцев, правозахисник.

За словами тюремних лікарів, адміністрація свідомо приховує факти тортур ув'язнених. Часто навіть забороняють надавати їм медичну допомогу. А після того, як лікарі почали ставити питання – взагалі припинили пускати на територію виправної установи.

"Коли я з ними поговорив, я побачив, що хлопець зазнав зґвалтування. Там ситуація не тільки в зґвалтуванні, а в ламці. – Його ґвалтували, били, і це тривало постійно, так? – Так, систематично. І мені не давали надати йому допомогу", – розповідає медик.

Однак в адміністрації "Сім-сім" проблем не бачать. Нібито немає ані тортур, ані зґвалтувань.

На питання про те, що відбувається, Сергій Чуваків, заступник начальника Бердянської виправної колонії №77 говорить: "Де, в установі? Все у нас добре! "

Перевірки, проведені в колонії за заявами правозахисників і ув'язнених, не виявили жодних порушень, заявляють в Міжрегіональному управлінні з виконання кримінальних покарань Мін'юсту. Там впевнені – всі ці скарги – ні що інше, як брудне замовлення проти керівництва "Сім-сім".

"Зазначу, в установі перебуває десь 360 осіб. Але таких скарг, як ми почули, їх можна перерахувати на одній руці", – запевняє Тетяна Котик, заступник начальника Міжрегіонального управління з виконання кримінальних покарань Мін'юсту.

Раніше повідомлялося, що слідчі теруправління ГШР (Мелітополь) проводять досудове розслідування за заявами представників ГО "Альянс української єдності" щодо можливих зловживань з боку посадових осіб Бердянської виправної колонії №77.

Джерело.

2ogoloshenya