Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Пурім став символом перемоги над злом. Щороку це свято нагадує про чудесне спасіння єврейського народу в Перському царстві 2,5 тис. років тому, в період правління царя Ахашвероша.

У 2019 році його відзначають з вечора 20 березня і вважають найвеселішим єврейським святом. Розповідаємо про нього докладніше.

Чому свято має таку назву

Назву "Пурім" утворено від давньоперського слова "пур", що означає "жереб". За допомогою жереба лиходій Гаман визначав місяць винищення євреїв.

Як з'явилося свято

За переказами, у 355 році до н. е. верховний сановник при дворі царя Ахашвероша на ім`я Гаман домігся від царя ухвалення указу про повне знищення всіх євреїв у Перському царстві.

Для того щоб обрати день виконання задуму, Гаман метнув жереб, який випав на 13-те число місяця адар.

Однак страшним задумам не судилося здійснитися. Єврейський народ було врятовано дружиною царя Ахашвероша і племінницею духовного лідера євреїв Мордехая - царицею Естер.

Дізнавшись про підступну ідею Гамана, Естер закликала Мордехая зібрати всіх євреїв міста і провести три дні в пості та молитвах.

Потім вона, ризикуючи життям, без запрошення вирушила до палати свого чоловіка (подібне свавілля загрожувало навіть їй смертю) і запросила Ахашвероша разом з радником на бенкет, під час якого викрила підступного Гамана.

Вже пізно було скасовувати царський указ, тому Ахашверош видав інший, який дозволяв євреям захищатися будь-якими засобами.

І вони перемогли. А Гаман закінчив життя на шибениці, яку заздалегідь приготував для Мордехая.

Що заведено робити у свято

Напередодні Пуріма євреї тримають "піст Естер" у пам'ять про той піст, який оголосили Мордехай та Естер після указу царя Ахашвероша.

Піст призначений для того, щоб проаналізувати своє життя і покаятися у своїх провинах.

Оскільки неможливо в один день поєднати два протилежні настрої, Пурім немов би розділили на дві частини: чотирнадцяте адара, день веселощів і бенкету, і тринадцяте, день посту і молитов.

Є чотири основні заповіді Пуріма:

- читання Сувою Естер;

- бенкет і веселощі;

- надсилати частування;

- пожертви бідним.

У синагогах у святкові дні читають Сувій Естер – частину Танаху, що оповідає історію про порятунок євреїв.

Згадуючи Гамана, в синагогах свистять, тупають ногами і тріщать спеціальними тріскачками, висловлюючи у такий спосіб ненависть до лиходія.

Після ранкового читання заповіді наказують євреям посилати один одному частування, а також робити подарунки бідним. Вважається, що кожен єврей повинен допомогти щонайменше двом нужденним.

Основний бенкет Пуріма відбувається вдень, після ранкового читання Сувою Естер, і на ньому має бути багато страв, вина та радості.

У ці дні готують традиційне печиво, яке називають гоменташ ("вуха Гамана"). Його начиняють варенням, фруктами або іншими солодощами і з радістю роздають дітям, друзям, родичам і біднякам.

Також у Пурім влаштовують карнавальні ходи, покликані нагадати про те, що під маскою випадкового збігу обставин приховано божественний задум.

Джерело. 

2ogoloshenya