Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Ринок нерухомості – золота жила для аферистів, адже на одному “об’єкті” можна заробити на кілька років вперед. Тому шахраї і люблять “працювати” з “метрами”, винаходячи все нові схеми, а ріелтори вже давно знають, на що варто звернути особливу увагу в процесі укладанні угоди.

Схема №1: вкладення в фундамент

Кілька років тому Україну сколихнув справжній бум обманів при інвестиції в будівництво: коли люди купували житло на етапі фундаменту, але будинок так і не добудовувався. Зараз таких випадків менше, але вони все одно зустрічаються.

“Вкладення” в фундамент “- найнебезпечніші, особливо з огляду на те, що введені нові ДБН (державні будівельні норми) і збільшені повноваження ДАБІ (державної архітектурно-будівельної інспекції). Багато новобудов можуть технічно не відповідати новим правилам і взагалі ніколи не бути введеними в експлуатацію.

Що робити?

Професійні ріелтори наполегливо радять не скупитися і купувати квартири в добудованих будинках, уже зданих в експлуатацію. А якщо все ж хочеться зекономити, перевірте разом з вашим ріелтором дозвіл на виконання будівельних робіт, який видає Державна архітектурно–будівельна інспекція. У той же час можна заглиблюватися в документацію ще далі, аж до технічних умов на підключення будинку до комунікацій.

Схема №2: майстри фото-шопу

Лідирує серед афер – продаж квартир за фальшивими документами. Таке може статися при покупці і на первинному, і на вторинному ринках. Використовуючи сучасні комп’ютерні програми, аферисти підробляють все, починаючи від паспортів і закінчуючи правом власності на квартиру.

Іноді шахраї, зробивши дублікати документів, продають житло по кілька разів. Вони збирають пару комплектів документів на житлоплощу. Один кейс лжепродавець реєструє самостійно і отримує від покупця всю суму. А з інших людей після нотаріального оформлення він бере завдаток, залишає їх реєструвати договір самостійно і зникає з грошима.

Що робити?

Найкраще звернутися до професійного ріелтора, який вже не перший рік працює на ринку нерухомості. Спеціаліст точно помітить фальшиві документи, перевірить власників по різних базах і ніколи не дозволить вам віддати завдаток сумнівному “продавцеві”.

Готові ризикнути сотнями тисяч гривень?

Тоді можете самостійно отримати всю інформацію про об’єкт в Єдиному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Перевірте власників в реєстрі судових рішень і обов’язково загляньте в розділ “стан розгляду справ”. У цьому ж реєстрі можна перевірити сам об’єкт нерухомості, щоб з’ясувати, чи не судяться за квартиру родичі і чи немає інших судових суперечок.

Схема №3: продаж за довіреністю

Фахівці ринку нерухомості рекомендують купувати квартири тільки у власників, а продавців за дорученням обходити десятою дорогою.

Доручення дійсно відносно легко підробити. І якщо в справі замішаний нечесний нотаріус, то липовим є дійсно тільки підпис довірителя.

Якщо запідозрите недобре, то може з’явитися і “власник” з підробленим паспортом, який виписав ту саму “довіреність”.

Серед найпопулярніших схем – власник в іншому місті або країні і не має можливості відлучитися для здійснення угоди.

Вичислити такого можна на місці: задавайте уточнюючі питання по квартирі, поспілкуйтеся з сусідами, працівниками ЖЕКу і дільничним інспектором (запитайте, чи не втрачав господар документи). Але навіть якщо доручення не липове – можливо, до моменту угоди власник вже відкликав документ.

Що робити?

Обов’язково зв’яжіться з власником. Уточніть, чи давав він довіреність, чи згоден на продаж житла.

Схема №4: нерухомість у спадок

Обережними треба бути при покупці квартири, яку продавець недавно нібито отримав у спадок. Перш за все, тому що аферист може підробити заповіт. Але навіть якщо людині дійсно дісталася в спадок квартира, не виключено, що на ці квадратні метри є й інші претенденти. Вони раптово з’являться після укладення угоди, і виникне суперечка про законність продажу житла.

Що робити?

Якщо купили квартиру і раптово з’явився інший спадкоємець, швидше за все, доведеться звертатися до суду або ж вирішувати ситуацію полюбовно, виплативши людині певну суму. Як правило, судові суперечки з таких питань тривають роками. Нерідко суди визнають право власності на частку за спадкоємцями. В результаті покупцеві доводиться знову її викуповувати. Тому купувати житло, отримане у спадок, найкраще разом з професійним ріелтором.

Пам’ятайте, професіонал ринку нерухомості завжди на вашій стороні, в будь-яких спірних ситуаціях він здатен захистити ваші інтереси та ніколи не дасть втрапити в халепу.

Джерело. 

2ogoloshenya