Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

У 2018 році ціни на нафту побили рекорд за 3,5 роки. У вересні барель коштував $81,53. Потім ціна поступово почала знижуватися. Наступного року теж варто очікувати подібних цінових стрибків, розповів аналітик фірми "Альпарі" Максим Пархоменко.

"Швидше за все наступного року світова економіка може показати уповільнення зростання. Це викличе зниження попиту на енергоресурси, у тому числі і на нафту. Зниження видобутку нафти в рамках рішення ОПЕК+ дозволить утримати ціни на поточних рівнях або підняти до більш високих показників - аж до $65 за барель. Ціни будуть залежати від попиту і пропозиції, на які впливає економіка Китаю і пропозиції з боку виробників", - зазначив аналітик.

Санкції проти Ірану, торгові війни привели до зростання цін на паливо у цьому році.

"У 2019 році варто очікувати підвищення цін на бензин, навіть якщо нафта залишиться на поточних позиціях. Зростання курсу євро на світових ринках приведе до збільшення акцизу на паливо", - говорить Пархоменко.

Вартість бензину в Україні формується виходячи з трьох чинників: вартості нафти на світових ринках, акцизу в євро, курсу гривні.

"Якщо ми візьмемо поточні умови, а саме нафту, то її вартість зараз менше ніж на початку року. Курс євро теж впав. Зараз бензин на українських заправках повинен коштувати менше 29 гривень за літр. У січні середня вартість бензину буде 30 гривень за літр, автогазу - 14 гривень, дизельного палива - 28,50", - додав Максим Пархоменко.

Джерело. 

2ogoloshenya