Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Патріарх Філарет продовжить служіння українській церкві в кафедральному Володимирському соборі, зазначив архієпископ Євстратій (Зоря).

Після об'єднавчого собору і створення Православної церкви України Філарет став її почесним патріархом. Про це повідомив речник Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря).

"Патріарх Філарет продовжить служіння українській церкві в кафедральному Володимирському соборі", – сказав Євстратій.

Видання повідомляло, що перед об'єднавчим собором 15 грудня Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП), предстоятелем якої був Філарет, і Українська автокефальна православна церква (УАПЦ) оголосили про саморозпуск.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив низку рішень щодо автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московському патріархату скасовано; з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета зняли накладену Російською православною церквою анафему; йому і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію повернуто канонічний статус.

Сьогодні, 15 грудня, в Софійському соборі в Києві відбувся об'єднавчий собор, завданням якого було створення помісної Української православної церкви. На собор запросили всіх архієреїв УПЦ КП, УПЦ Московського патріархату та УАПЦ. Відомо, що прибуло двоє митрополитів УПЦ МП. Під час собору предстоятелем єдиної Православної церкви України обрали митрополита Епіфанія. Він отримає від вселенського патріарха Варфоломія томос про автокефалію Української православної церкви. Євстратій 13 грудня заявляв, що це відбудеться 6 січня.

Євстратій 15 грудня повідомив, що офіційна назва нової церкви – Православна церква України, а титул Епіфанія – митрополит Київський і всієї України.

У Російській православній церкві об'єднавчий собор назвали "канонічно нікчемним", заявивши, що на ньому "неканонічного архієрея обрали таким самим неканонічним предстоятелем".

Джерело. 

2ogoloshenya