Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Незважаючи на те, що вирощування міскантусу, особливо при сучасному рівні цін на газ, ця ніша в Україні поки що залишається майже незайнятою.

«Міскантус - багаторічна культура, абсолютно прийнятна для вирощування в нашій кліматичній зоні. За рік може виростати до 3-4 метрів у висоту », - розповів заступник директора з наукової роботи УкрНІІЦІТ імені Леоніда Погорілого Микола Новохацький.

Трирічна плантація енергетичної міскантусу дає 25 т сухої фітомаси з гектара, здатної замінити більше 10 тис. М3 природного газу. Над схемою його посадки інститут працює з 2012 року. Перевагою є і те, що висадив міскантус один раз, урожай можна збирати протягом 25 років без додаткових капіталовкладень.

Міскантус розмножується вегетативно - різом (шматочками кореневища). Для закладки плантації потрібно приблизно 16 тисяч різом на гектар. Протягом першого року вегетації виростає 3-4 стеблинки, але продуктивність надземної маси незначна - від 7 до 12 ц / га. Травостій рідкий, і його, як правило, не збирають.

«У такому випадку ми зрізаємо рослини і розкидаємо по полю в якості мульчі для захисту грунту від випаровування вологи», - роз'яснює Новохацький. Уже протягом другого року формується більш-менш рівномірний травостій, а коефіцієнт окупації території становить близько 70-80%.

Починаючи з третього року, рослини формують суцільний травостій, який в умовах нормальної вологості дає висоту 3 метри і вище. Як правило, маса зібраного врожаю може становити 23-26 т / га. Щоб перешкодити зайвих витрат на висушування, міскантус збирають навесні, коли трава досягає оптимальної вологості зберігання.

Джерело. 

2ogoloshenya