Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Так звані “євробляхери” знайшли спосіб як обійти необхідність розмитнення транспортних засобів на іноземній реєстрації: вони масово стають на тимчасовий консульський облік при Генконсульстві України за кордоном, що дає право на багаторазовий перетин кордону без розмитнення автомобілів.

За словами керівника консульського відділу посольства України у Варшаві Світлани Щури, масовий наплив “євробляхерів” в останні дні дуже ускладнює роботу генконсульств, відволікаючи їх від більш важливих консульських дій, а саме становлення на консульський облік цієї категорії людей в перспективі може негативно вплинути на голосування у час виборів в Україні.

“В останні дні в консульських підрозділах дипломатичних установ України в країнах Європи різко збільшилася кількість випадків становлення на тимчасовий консулький облік, який займає 90% загальної кількості всіх здійснюваних консульських дій”, – повідомила консул.

Вона підкреслила, що це результат введення в дію з 25 листопада 2018 закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів, а також закону України про внесення змін до митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України.

Дипломат зазначила, що зараз щодня з першої ночі під консульським відділом у Варшаві збирається натовп в 300 чоловік, бажаючи негайно стати на консульський облік. З огляду на те, що за день відділ максимально може прийняти приблизно 150-160 чоловік, то створюється напруженість і максимально ускладнюється доступ до консульської установи інших громадян України, які відвідують консульство для здійснення більш важливих консульських дій, адже становлення на консульський облік не є обов’язковою процедурою. Йдеться, наприклад, про оформлення паспортних документів, реєстрації дітей громадянами України, оформлення свідоцтва на повернення в Україну, візових діях тощо.

“Головною функцією консульської служби є захист прав та інтересів громадян за кордоном. Становлення на консульський облік ні до чого не призводить, а тільки затримує час, відволікає увагу від основних наших завдань, не дає можливості належним чином захищати права та інтереси громадян”, – констатувала керівник консульського відділу посольства України у Варшаві.

Вона також звернула увагу на те, що становлення на тимчасовий консульський облік – безкоштовна процедура. Тому різко знизилися надходження до бюджету України від виконання консульських дій за кордоном. “Якщо у нас кожен день було 2-3 тис. Доларів консульського збору в бюджет країни, то зараз консульський збір знизився в зв’язку зі збільшенням безкоштовних дій в чотири рази – до 700-800 доларів в день. Тобто зараз в шість разів зросла кількість консульських дій, але в три-чотири рази зменшилися консульські надходження “, – зазначила консул.

За її словами, масове становлення “євробляхерів” на тимчасовий консульський облік може також негативно вплинути на голосування під час президентських і парламентських виборів в Україні. Вона пояснила, що так звані “євробляхери”, які стають на консульський облік виключно з метою уникнення процедури розмитнення автомобілів, автоматично вносяться до списку виборців при консульській установі. Отже, вони не зможуть проголосувати за місцем проживання в Україні. “Потім ці люди прийдуть голосувати за місцем проживання в Україні, не зможуть це зробити і говорити, що у них забрали право голосу”, – зазначила Щур, додаючи, що в консульстві все ж попереджають їх про неможливість потім голосувати в Україні.

На переконання дипломата, в Україні терміново треба внести зміни до відповідних нормативних актів, щоб консульський облік жодним чином не був прив’язаний до ввезення транспортних засобів. В іншому випадку, як зазначила вона, податки від розмитнення автомобілів до держбюджету і далі не будуть надходити, а на кордоні знову з’являться черги “євробляхерів”.

Становлення на тимчасовий консульський облік при Генконсульстві України за кордоном дозволяє українцям – власникам транспортних засобів з іноземною реєстрацією здійснювати багаторазовий (кожні п’ять днів), а також транзитний (до 10 днів) перетин кордону, а також право на перебування такого автомобіля в Україні без виїзду за кордон до 60-ти днів. Стати на тимчасовий консульський облік за кордоном можуть власники річних віз, а також ті, хто має дозвіл на тимчасове та постійне проживання в Польщі.

Як відомо, “євробляхери” не поспішають розмитнювати свої автомобілі за нижчими податковими ставками відповідно до піврічної дії закону. За даними Державної фіскальної служби України, з 26 листопада по 10 грудня 2018 загалом розмитнено тисячу автомобілів на іноземній реєстрації, від чого в бюджет перераховано 65 800 000 гривень.

Джерело. 

2ogoloshenya