Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

В Генштабі Збройних сил України засудили дії окремих комісаріатів, які затримували на вулицях осіб призовного віку з метою пошуку строковиків.

Про це під час брифінгу заявив заступник начальника Генштабу ЗСУ Артур Артеменко. "Діяти таким чином неможливо. Ті випадки, які мали місце на станції метро "Лісова" (м. Київ - ред.), а також у суботу, 8 грудня, у місті Рівне, ці випадки поодинокі, і ми будемо вдячні, якщо нас будуть інформувати щодо дій окремих військових комісарів", - наголосив Артеменко.

За його словами, ситуацію, яка набула розголосу, вже обговорили з командувачем Сухопутних військ Збройних сил України Сергієм Попком.

"Ми мали розмову з командувачем Сухопутних військ України, сьогодні у Рівному була комісія і я впевнений, що посадові особи, які цю ситуацію спровокували, будуть покарані. В Києві ситуацію вивчили і покарали винних", - заявив Артеменко.

У свою чергу раніше командування Сухопутних військ України оприлюднило заяву, в якій дає роз'яснення щодо дій військових комісаріатів у проведенні призовної кампанії.

"У період дії правового режиму воєнного стану активізувалися викиди інформації в мережу Інтернет щодо нібито неправомірної діяльності військових комісаріатів у проведенні призовної кампанії, з порушенням вимог чинного законодавства під час призову громадян на строкову військову службу. Прес-службою Командування Сухопутних військ ЗС України було проаналізовано відео, фото, текстові повідомлення та зроблено висновки, які доводять протилежне, а саме: Нацполіція разом з представниками Нацгвардії проводять свої планові заходи, не влаштовуючи облави на призовників для їх примусової доставки до військкоматів, а представники військових комісаріатів (разом з поліцією) мають право в цей час вручати повістки особам, що ухиляються від призову", - йдеться в заяві.

Як зазначається в заяві, посадові особи військових комісаріатів, Нацполіції та Нацгвардії діють у відповідності до вимог Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", а також до вимог інших нормативно-правових актів, якими врегульовано питання призову громадян на строкову військову службу.

Як повідомлялось, згідно з українським законодавством, призовний вік в Україні становить 20-27 років. Згідно зі статтею 23 Закону України "Про військовий обов'язок и військову службу", термін служби в ЗСУ становить 18 місяців - для призовників, які не мають вищої освіти, та 12 місяців - для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра.

Щороку в Україні проводиться дві хвилі призову до армії - весняний та осінній. Терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу визначаються щорічно указом Президента України. Зокрема, у 2018 році весняний призов відбувався з 1 квітня до 31 травня, осінній - з 1 жовтня до 31 грудня. Крім того, чинне законодавство дозволяє Президенту в будь-який момент оголосити позачергові і додаткові призови строковиків.

Джерело.

2ogoloshenya