Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Хмельницький окружний адміністративний суд визнав протиправними дії управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області щодо формування висновків перевірки фінансово-господарської діяльності Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області протягом 1 березня 2015 року – 15 червня 2018 року.

Про це свідчить рішення суду від 31 жовтня.

Позов до суду скерувала Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області, яка вважала висновки держаудиторів необ’єктивними, а лист про усунення виявлених ревізією порушень – необґрунтованим та безпідставним.

Серед об’єктів, які потрапили під оскарження, був поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Т-23-17 Кам’янець-Подільський-Стара Ушиця (на ділянці 1-890 км 4-390 км) загальною вартістю 13,22 млн. грн, який виконувало ТОВ «Єврошляхбуд».

Так ось у ході ревізії ДП “Дорожній контроль якості” провело відбір зразків асфальтобетонних кернів на вказаній дорозі. Однак, як з’ясував суд, підбір проб для лабораторних випробувань, на підставі яких ґрунтуються порушення, викладені в акті ревізії, взяті всупереч ДСТУ Б.В. 2.7.-319:2016 “Суміші асфальтобетонні і асфальтобетон дорожній та аеродромний. Методи випробувань”, а саме, згідно п.42 ДБН В.2.3-4:2015 “Автомобільні дороги. Частина І. Проектування. Частина II. Будівництво” “Товщину шару ущільненого матеріалу або товщину шару не ущільненого матеріалу (з урахуванням коефіцієнту ущільнення слід проводити не рідше ніж через кожних 100 м (але не менше ніж на 9000 кв. м) у трьох точках по смузі накату”. Причому керни слід було зробити через кожні 100 м в трьох точках на відстані 1 м від краю шару.

Тому на першій ділянці км 2+223-км 4+208 (1985 п.м.) ДП “Дорожній контроль якості” зробив лише 20 шт. кернів при необхідній кількості 60 кернів. Причому, всупереч нормам ДБН В.2.3-4:2015 керни відбирались на відстані приблизно 2,4 м, а не 1 м від краю шару, як передбачено нормами.

“…фактична величина 2,4 см, на підставі якої зроблений розрахунок завищення вартості, визначена на підставі тільки одного відбору проб, який не підтверджує достовірність об’єму вирівнюючого шару, що контролюється в ході виконання робіт. Оскільки товщина вирівнюючого шару є величиною не постійною і змінюється в залежності від покриття, ухилів, наявності колійності, ямковості, суд вважає, що розрахунок завищення вартості робіт на суму 2 млн 435 тис. 454,77 грн, проведений некоректно та не відповідає дійсності”, – сказано у рішенні окружного адмінсуду.

За даними аналітичної системи YouControl, ТОВ “Єврошляхбуд” засновано у червні 2006 року. Засновником і директром записаний Сурен Авакян з Хмельницького. Розмір внеску до статутного фонду фірми – 35 тис. грн. Нагадаємо, що у травні 2018 року на офіційному сайті прокуратури Хмельницької області з’явилося повідомлення про те, що розпочато кримінальне провадження за фактом розтрати більше 3 млн грн бюджетних коштів, призначених на ремонт дороги державного значення Т-23-17 Кам’янець-Подільський-Стара Ушиця.

Крім цього, 12 липня Кам’янець-Подiльський міськрайонний суд доручитив експертам Тернопільського відділення Київського Науково-дослідного інституту судових експертиз провести комплексну будівельно-технічну та судово-економічну експертизу.

Експерти мають дати відповіді на питання:

  • який перелік та об’єми фактично виконаних робіт з поточного середнього ремонту(реконструкції) автомобільної дороги державного значення Т-23-17 Камянець-Подільський-Стара Ушиця на ділянці 1-890 км 4-390 км?
  • Яка вартість фактично виконаних робіт на ділянці 1-890 км 4-390 км (ремонту, реконструкції) обєктів?
  • Чи відповідають обсяги та вартість фактично виконаних робіт на ділянці 1-890 км. 4-390 км (ремонту, реконструкції) обєктів обсягам та вартості, визначеним проектно-кошторисною або первинною звітною документацією з будівництва?
  • Чи відповідає первинна звітна документація (форми КБ-2в, КБ-3, тощо) на ділянці 1-890 км 4-390 км за порядком складання і наведеними розрахунками вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва?
  • Якщо ні, то в чому полягають невідповідності? Який ступінь будівельної готовності поточного середнього ремонту (реконструкції) автомобільної дороги державного значення Т-23-17 Камянець-Подільський-Стара Ушиця на ділянці 1-890 км4-390 км?

Джерело.

2ogoloshenya