Результат пошуку зображень за запитом "гроші"

В уряді готуються до подорожчання газу і неминучих негативних економічних наслідків.

Днями Міністерство економічного розвитку і торгівлі України затвердило і оприлюднило Прогноз соціального і економічного розвитку країни на 2019-2021 роки.

Згідно з цим документом ціна на газ для населення буде постійно зростати. До кінця нинішнього року вона може збільшитися на 18%, в 2019 році - ще на 5-8%, а в 2020-му - на 14%. Правда, вже в 2021 році Мінекономіки прогнозує стабільну ціну на блакитне паливо. При цьому в документі наголошується, що наведені розрахунки є поки тільки припущенням, і вони можуть змінюватися в залежності від різних мінливих чинників.

Також свій прогноз оприлюднив і головний банк країни.

«Ми очікуємо, що зростання цін на газ і комунальні послуги в цьому році буде на рівні 25%. Вплив цього підвищення на рівень інфляції складе десь 0,9%. Наступного року НБУ прогнозує підвищення цін на газ і житлово-комунальні послуги на 15%. Якщо подивитися на українські і на світові ціни на газ, то це різниця десь в 40%. Ми вважаємо, що цей диференціал буде подолано приблизно за 2 роки », - заявив заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб.

Справедливості заради варто відзначити, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні уряду 11 липня заявив про можливість знизити газові тарифи, завдяки газу власного видобутку. Також він зазначив, що ціна на газ повинна була піднятися ще влітку 2017 року, і це вимога Міжнародного валютного фонду. Однак, ціна поки не підвищилася і переговори з МВФ щодо формули розрахунку ціни на газ все ще ведуться.

До речі, варто нагадати, що липні багато киян отримали квитанції за попередній місяць з «пропозицією» сплатити додаткову суму за газ. Однак, в Національній комісії з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг роз'яснили, що боргові зобов'язання постачальника перед власником природного газу ( «Нафтогаз України»), які відбилися в липневих платіжках, не повинні перекладатися на плечі побутових споживачів. В результаті і постачальник газу визнав ці нарахування недійсними, а також попередив, що оплачувати їх не потрібно. Ті ж абоненти, які поспішили це зробити, отримають пропорційну компенсацію за спожитий газ за рахунок майбутніх платежів.

Джерело

2ogoloshenya