За останні роки вартість електроенергії зросла в рази, але перехресне субсидіювання так і не ліквідовано. Новий склад членів Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг має намір додатково проаналізувати найбільш резонансні рішення свої попередників та внести в них корективи. Зокрема, мова йде про рішення, що стосуються тарифів на електроенергію.

Про це у інтерв'ю розповіла нова очільниця НКРЕКП Оксана Кривенко, відповідаючи на питання про те, що Енергетичне співтовариство ЄС висловило своє бачення ухвалених Комісією рішень, зокрема, щодо встановлених RAB-тарифів для обленерго, прийнятих, на користь певних бізнес-структур. Це в свою чергу збурило дискусію всередині країни.

При цьому Кривенко наголосила, що найближчим часом підняття цін на електроенергію не планується.

«Я сподіваюсь, що дійсно запрацює ринок електроенергії і тоді в Комісії більше не буде повноважень регулювати оптову ціну, вона буде формуватися на ринку. Ми будемо регулювати тільки монополістів. Але дійсно залишиться проблема з побутовим споживачем. Я думаю, один із шляхів, на який піде уряд (це передбачено законом про електричну енергію), - це покладання спеціальних обов’язків на кшталт того, як це запроваджено на газовому ринку», - пояснює Оксана Кривенко. Також вона додає, що такий обов'язок передбачатиме, що, наприклад, для побутових споживачів електороенергія постачається за умовно «пільговою» ціною, а різниця між ринковою ціною та ціною, що постачається побутовому споживачу, покривається відповідно до визначеного урядом Порядку.

Нагадаємо, що з початку 2018 року НКРЕКП запровадила RAB-тарифи з метою залучення інвестицій у відновлення розподільчих енергомереж.

За останні роки вартість електроенергії зросла в рази, але перехресне субсидіювання не ліквідовано – десятки мільярдів гривень щороку. З 1 липня 2019 року вступає в дію новий закон про енергоринок, яким передбачена ліквідація перехресного субсидіювання.

Джерело

2ogoloshenya