Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Які права матимуть поліцейські та чи не створить це перешкод для бізнесу, розмірковують фахівці. В ДФС повідомили, що поліція відзавтра розпочне працювати на митниці.

Про це йдеться у матеріалі FINbalance.

20 червня Кабмін прийняв постанову №479 "Про реалізацію експериментального проекту щодо створення умов для унеможливлення ухилення від сплати митних платежів". У документі зауважується, що Кабмін погодився з пропозицією МВС, Мінфіну та ДФС "стосовно реалізації з 21 червня 2018 року до 31 грудня 2018 року експериментального проекту щодо створення умов для унеможливлення ухилення від сплати митних платежів" (цитата).

Кабмін визначив, що під час реалізації експериментального проекту: - поліцейські мають право цілодобово перебувати в зонах митного контролю в пунктах пропуску через державний кордон та в інших місцях митної території України, в яких органи Державної фіскальної служби здійснюють митні формальності, з метою виявлення фактів порушення митних правил; - поліцейські та службові особи МВС мають право доступу до автоматизованої системи митного оформлення “Інспектор — 2006”.

Як констатується, МВС має визначити перелік поліцейських, які мають право цілодобово перебувати в зонах митного контролю, та довести його до відома ДФС та Адміністрації Державної прикордонної служби. При цьому ДФС разом з МВС має забезпечити у тижневий строк визначення порядку надання поліцейським та службовим особам МВС доступу до автоматизованої системи митного оформлення "Інспектор — 2006", а разом з Адміністрацією Державної прикордонної служби - забезпечити безперешкодний цілодобовий доступ в зони митного контролю поліцейських.

В.о. голови ДФС Мирослав Продан у п`ятницю заявив, що із наступного тижня поліція вже працюватиме на пунктах пропуску та паралельно з митниками здійснюватиме аналітичну роботу щодо ризикових груп товарів. За його словами, в п`ятницю мав бути підписаний спільний наказ МВС та Мінфіну щодо створення механізмів взаємодії митників та поліцейських.

"Чому для нас важлива допомога правоохоронців? Контрабандні потоки можуть іти через будь-які ділянки кордону. Митники ж працюють лише у пунктах пропуску. Натомість Нацполіція має повноваження проводити заходи з боротьби із контрабандою не лише в пунктах пропуску, а й на всій митній території України. Щодо побоювань бізнесу стосовно збільшення часу на оформлення вантажів. Хочу заспокоїти: усі заходи стосуються лише порушників і не зашкодять зовнішньо-економічній діяльності бізнесу, який працює у рамках законодавства", - зазначив М. Продан.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков констатував, що зміни в системі боротьби з контрабандою дозволять принести в бюджет України 100 млрд грн. «Документи, які прийняті – це більше, ніж сигнал трохи по-іншому подивитися на цю ситуацію і покласти на стіл українській державі 100 млрд грн. Прошу розраховувати на те, що зворотного шляху не буде. Ми будемо тісно співпрацювати з усіма службами. Але, разом з тим, кожен відповідає за свої дії», - зауважував А. Аваков.

Натомість генпрокурор Юрій Луценко критикував схвалені Кабміном заходи щодо боротьби з контрабандою, які передбачають, зокрема, право співробітників Національної поліції бути присутніми на митних постах. «Наголошую, що постанова Кабміну має відповідати чинному законодавству. Тільки тоді буде ефективний результат», - сказав Ю. Луценко. За його словами, представники правоохоронних органів на митних постах не зможуть бути ефективними, оскільки Митний кодекс обмежує їх можливості. «Особам, допущеним у зону митного контролю, забороняється втручатися в діяльність посадових осіб, які здійснюють митний контроль... Спочатку потрібно змінити закон. Насамперед - запровадити кримінальну відповідальність за контрабанду, в першу чергу - підакцизних товарів. Сьогодні вже вся Європа сміється, що ми її скасували і розраховуємо на затримання контрабандистів у сусідніх з нами країнах», - наголосив генпрокурор. «Нинішньою постановою запроваджується можливість, торік одна служба ходила туди, СБУ. Тепер інша служба матиме монополію, це МВС. З моєї точки зору, і те, й те є неприйнятним. Перевіряти роботу співробітників ДФС, а також правильність митного оформлення повинні колегіально. Це єдина запорука того, що не буде нових корупційних ризиків», - сказав глава Генпрокуратури.

У свою чергу прем`єр-міністр Володимир Гройсман у відповідь генпрокурору на селектроній нараді зазначав, що саме сприяння правоохоронних органів уможливлює нелегальне ввезення товарів в Україну. «Я думаю, єдине, в чому є проблема - я думаю, всі розуміють, співпраця яких правоохоронних органів сьогодні підтримує контрабанду в Україні, і можу сказати, що це і є наш виклик. Тому залучення до боротьби з контрабандою буде для всіх органів колегіальним, на базі постійних постів, а не так, як це було, «літаючими» групами... Сталося зрощування митників на місцях з представниками інших правоохоронних органів. І саме це зрощення дає можливість безперешкодно нелегально ввозити в Україну товари», - сказав глава уряду.

Нагадаємо, уряд в 2016 році створив міжвідомчий цільовий центр і 20 мобільних груп по чотири-п`ять співробітників (т. зв. "чорну сотню") для запобігання та виявлення фактів порушень на митниці. Ці групи складалися з представників Державної фіскальної служби, Держприкордонслужби та Національної поліції, але 20 червня 2018 року Кабмін скасував "чорну сотню".

20 червня Кабмін підтримав план дій з боротьби з контрабандою та дозволив поліцейським цілодобово контролювати митників. Також прем`єр пообіцяв зруйнувати "сірі" схеми на митниці і жорстоко карати порушників. Крім того, Кабмін має намір ініціювати кримінальну відповідальність за контрабанду через держкордон України.

 

Джерело

2ogoloshenya