Розмитнення авто у 2024 році: які пільги та спрощення готують для українців

Не виключено, що "нульове розмитнення" та "євробляхи" знову повернуться в Україну.

У Верховній Раді зареєстровано низку проєктів законів, які можуть зробити ввезення автомобілів більш простим та вигідним. Проте кожен законопроєкт має як "плюси", так і "мінуси"

Як може змінитися розмитнення авто у 2024 році в Україні - зібрав інформацію Час Пік.

"Нульове розмитнення" для УБД

У лютому 2023 року в парламенті було зареєстровано проєкт закону № 9058, який передбачає звільнення від оподаткування операції зі ввезення транспортних засобів учасниками бойових дій.

Основні положення документа:

УБД зможе привезти з-за кордону без сплати податків лише один автомобіль;

імпорт транспортного засобу допускається за дорученням, перетинати кордон особисто не потрібно;

передача авто новому власнику здійснюється не пізніше, ніж через три місяці після митного оформлення;

продаж або передача у користування іншій особі такого авто забороняється протягом трьох років.

Експерти в галузі українського авторинку вважають, що проєкт закону про "нульове розмитнення" для УБД може спровокувати хвилю махінацій, оскільки документ не регламентує продаж авто за техпаспортом, просто передаючи свідоцтво про реєстрацію іншій людині. Відповідальності за такі дії не передбачається. Крім того, якщо автомобіль буде знищено, ввезення іншого авто на заміну втраченого не передбачене.

Наразі проєкт закону перебуває на розгляді.

Пільга для тих, хто втратив авто через війну

Депутати розробили проєкт закону, зареєстрований на сайті Верховної Ради під номером 9209, для людей, які втратили авто внаслідок російської агресії. Вони пропонують дати можливість привезти автомобіль без сплати митних платежів (мита, ПДВ та акцизного збору) замість втраченого.

Основні положення документа:

щоб довести факт знищення або викрадення транспортного засобу, необхідно підготувати відповідні документи (витяги з ЄРДР про викрадення або пошкодження авто, акти та висновки про те, що авто дійсно не може бути відновлено). Примітно, що кримінальне провадження на підставі заяви власника щодо пошкодження транспортного засобу має бути розпочато не пізніше одного місяця з моменту припинення бойових дій на відповідній території;

скористатися правом на пільгове розмитнення зможуть лише мешканці тих територій, на яких ведуться бойові дії, із зазначенням дати початку та дати завершення бойових дій, перелік яких затверджений уповноваженим державним органом;

пільга передбачається не тільки для фізичних, а й для юридичних осіб.

Процедура, якщо її схвалить парламент, може бути складною і не швидкою. Не виключено, що подати заяви про пошкодження чи викрадення авто протягом місяця зможуть не всі українці, а це означає, що скористатися пільгами зможуть не всі. Але є і "плюс" - обмежень щодо подальшого використання або продажу ввезеного таким чином автомобіля не передбачено.

Документ перебуває на розгляді.

"Євробляхи" повернуться на дороги?

Проєкт закону № 9473 від 10 липня 2023 року пропонує збільшити максимальний термін перебування на автомобілі з іноземною реєстрацією для громадян України, які знахдяться на тимчасовому консульському обліку за кордоном - замість 60 днів до одного року. Передбачається, що реалізація законопроєкту дозволить українцям, які виїхали за кордон і там зареєстровані, приїжджати додому на триваліший термін без будь-яких додаткових процедур для авто.

Наразі документ перебуває на початковій стадії розгляду.

Розмитнення авто в "Дії"

Ще на початку січня 2023 року голова Мінцифри Михайло Федоров заявив, що відомство розробило зміни до законодавства, які б дозволили проходити процедуру розмитнення в кілька кліків. Йдеться про проєкти законів №7466 (зміни до Податкового кодексу) та №7468 (зміни до Податкового кодексу). Незважаючи на те, що розмитнення авто в "Дії" могло б порадувати українців, обидві ініціативи були провалені на голосуванні в парламенті. За словами заступника податкового комітету Верховної Ради Ярослава Железняка, після відбулося ще 9 голосувань з альтернативних ініціатив, проте результативного - жодного.

Але ставити крапку Мінцифри не збирається. Як повідомляв керівник з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації Мстислав Банік, проєкт закону ще доопрацьовується.

"Ми протягом цього року це зробимо. Зараз точно сказати, в який місяць - досить складно. Це така велика титанічна реформа, над якою ми працюємо разом з митницею", - зазначає Банік.

Не виключено, що розмитнення в "Дії" все ж таки стане доступним для українців у 2024 році.

2ogoloshenya