У Лаврі відбувся молебень за упокій гетьмана Івана Мазепи (ВІДЕО)

11 червня 2023 року в день Всіх святих у Всіхсвятській церкві Києво-Печерської лаври, яка була збудована коштом Івана Мазепи, відбулося богослужіння з нагоди 325-річчя освячення храму.

У цей день вперше в історії Києво-Печерської лаври відправлено панахиду за її меценатом і ктитором - гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися Московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською церквою.

Про це повідомляє кореспондент Цензор.НЕТ.

Жодна з українських церков ніколи не визнавала чинності цієї анафеми, а українці по всьому світу молилися за його упокій. Натомість в московському патріархаті "проклинати" Мазепу продовжували і за часів незалежної України, і навіть після початку війни у 2014 році.

"Відтепер історичну і духовну справедливість буде відновлено. Ця подія стане початком відродження в українській Лаврі традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури. А в лаврських храмах лунатиме молитва Богові за Україну, за захисників та захисниць нашої країни та нашого народу", - зазначають у Мінкульті.

У межах заходу за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України та за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні оголошено про старт реставраційних робіт у церкві Всіх святих, а також презентовано новий проєкт - Музейний центр "Гетьман Іван Мазепа та його доба".

2ogoloshenya