Розгортання російських військ на кордоні триватиме до 20 квітня. ГУР прогнозує три сценарії

Розгортання повного складу російських військ на кордоні з Україною може завершитися 20 квітня. За даними української розвідки, загальна кількість особового складу військ має збільшитись до 110 тисяч осіб.

Про це повідомив начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України полковник Кирило Буданов під час засідання парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, пише Суспільне.

"Після завершення розгортання їх загальна кількість може становити 56 батальйонно-тактичних груп. Умовно ми очікуємо завершення розгортання повного складу на 20 число. Тобто 20 квітня уже всі прибудуть", – сказав Буданов.

За його словами, основні райони зосередження російських військ – на тимчасово окупованій території Криму, на двох полігонах "Опук" та "Ангарський", та на військових полігонах "Клинці" і "Погоново" у Брянській і Воронезькій областях.

"Станом на 14 квітня у зазначених регіонах перекинуто додатково 19 батарей, 1 рота тактична група, 10 тактичних груп артилерії, а також два загони спецпризначення. На полігони "Опук" і "Погоново" і тимчасово окупований Крим переміщена тактична група 12-ї ракетної бригади, а саме шість одиниць ОТРК "Іскандер М" і тактична група 119-ї ракетної бригади, це 4 пускових установки "Іскандер М", – сказав полковник.

Він додав, що крім цього, до полігону "Погоново" очікується прибуття ще однієї такої тактичної групи. Очікується, що там буде ще чотири пускових установки.

"З урахуванням угруповань 8 і 20 армій – 22 армійського корпусу та переміщення військ на сьогодні поблизу держкордону України та в Криму загалом розгорнуто 47 батальйонно-тактичних груп противника. З них — орловсько-воронезький напрямок — 15, донський — 12, кримський — 20. До кінця квітня збільшення угруповань ще на 9", – додав Буданов.

На зазначених напрямках противник нарощує систему управління військами, розгортає польові та повітряні пункти управління, яки функціонують у посиленому режимі. За оцінками МОУ, авіаційну підтримку здійснюють сили та засоби 4 та 6 армій військово-повітряних сил та ППО, а також морська авіація з Чорноморського флоту.

"Ми вважаємо, що зазначений захід є елементом оперативного маскування розгортання військ ,його дійсною метою є перевірка готовності військ до оперативного застосування у разі прийняття Кремлем відповідного політичного рішення", — зазначив начальник ГУР.

"Загальна чисельність літаків тактичної авіації – 330 літаків та 240 вертольотів. Крім того, не виключається залучення літаків командування дальньої авіації повітряно-космічних сил ЗС РФ. Підтримка та забезпечення дій сухопутного угруповання з моря надаватимуть кораблі та підводні човни зі складу чорноморського, балтійського, північного флотів, а також каспійської флотилії. Зазначене корабельне угруповання нараховуватиме понад 40 бойових кораблів і катерів і двох підводних човнів", – доповів Буданов.

Що далі

За оцінками ГУР, Росія може реалізувати 3 варіанти дій проти України

  1. Демонстрація сили поблизу держкордону України та в окупованому Криму шляхом проведення заходів військового характеру.
  2. Воєнна операція ЗС РФ з метою розв'язання проблеми постачання води до Криму із захопленням частини території південних областей України.
  3. Провокування підрозділів об'єднаних сил на активізацію бойових дій на тимчасово окупованій території Донецької й Луганської областей з подальшим звинуваченням України у порушенні чинних домовленостей та проведенням Росією воєнної операції з розширення зони окупації.

Як повідомлялось раніше, за даними Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, на початку квітня кількість порушень режиму припинення вогню зросла майже втричі.

2ogoloshenya