В Україні зростає мода на устриці: де і як вирощують вітчизняні, яка користь і як обрати

В Україні зростає мода на устриці. Ще років 20 тому українці про них лише чули, а нині устриці не лише привозять до України з Франції та Нідерландів, а й вирощують вітчизняні. У Чорному морі почали відроджувати популяцію чорноморської устриці. Пів століття тому її знищив інвазивний молюск рапан. Тепер фермери повертають на столи українців трендовий делікатес.

Про це йдеться в сюжеті "ТСН".

Де і як вирощують

В Тилігульському лимані на двометровій глибині, на спеціальних столах ростуть устриці. Їхні домівки - це пластикові клітки-мішки, а їжа - місцевий планктон. Раз на три місяці їх виховують.

Вони народились у Франції, але зростають в Україні і завдяки постійному перебуванню у лиманській воді, солоність якої вдвічі вища ніж у морі, мальок устриці виростає дуже швидко, за 16 місяців.

"Саме ось така вода, саме такі умови створюють неповторний смак саме цієї устриці. Вона у нас не така солона і з таким ось яскраво-вираженим смаком макадамского горіха", - каже засновник ферми Андрій Пігулевський.

Особлива гордість ферми — чорноморська устриця. Раніше саме такий молюск тисячами мешкав у місцевих водах, але потім зник. Тепер фахівці намагаються відновити його чисельність. Кажуть, це устриця для справжніх чоловіків, бо має яскраво виражений йодований смак. За 5 років вона з'явиться на столах українців.

Скільки коштують

До України завозять мушлі переважно з Нідерландів та Франції , асортимент чималий та й ціна – від 30 і до 100 гривень за штуку. Найпопулярніші сорти - Жилардо, Версаль, Чорний принц, Бодюз та Фін де Клер. Їх поділяють за розміром та смаком: солоні, солодкі та нейтральні. А ще за методом вирощування.

Як обрати

В акваріум устрицям додають кисень, аби молюски могли подихати. Проте, якщо мушля під час натискання не закривається, це сигнал - молюск загинув. Купувати таку устрицю не варто.

Ознака свіжості продукта - важка, холодна та закрита мушля, а під час відкривання без неприємних запахів та з прозорим устричним соком.

"Якщо ви відкрили устрицю і там немає цієї води - суху устрицю їсти не можна, вона живе кілька годин після того, як втрачає воду. Значить її або неправильно зберігали, або неправильно перевозили. Мертвий молюск – одна з найбільш токсичних в світі речей", - пояснює власник кафе Роман Шеколенко.

Окрім того, як обирати, навчитись треба ще й відкривати мушлю. І тут є невеликий секрет.

"Ззаду завжди є шпаринка, вставляєте ваш ніж в шпаринку. Натискаєте і ось вона готова. Далі підрізати зайве, злили і вуаля", - розповів Роман Шеколенко.

Зазвичай устриці їдять сирими. Але їх можна смажити, пекти і навіть варити суп.

Яка користь

Дієтологи вважають устриці суперфудом. Вони низькокалорійні, багаті на білок, містять корисні жири, мікро- та макроелементи. Але не радять їсти їх часто і багато. Продукт може викликати алергію.  

2ogoloshenya