Учені знайшли спосіб продовження людського життя

Ізраїльські науковці з університету Тель-Авіва з'ясували, що вдихання чистого кисню може повернути процес старіння назад.

Згідно з опублікованим у журналі Aging дослідженням, під час експерименту 35 здорових добровольців, старших за 64 роки, дихали чистим киснем через маску в барокамерах по 90 хвилин п'ять днів на тиждень протягом трьох місяців.

За нинішніми науковими даними, на клітинному рівні є два ключові ознаки процесу старіння: скорочення довжини теломер і клітинне старіння. Саме ожиріння, куріння, недолік фізичної активності, дефіцит вітамінів і запалення в організмі можуть прискорювати процес скорочення теломер і, таким чином, зменшувати довжину життя людини.

Учені з'ясували, що знаходження в гіпербаричній барокамері, куди кисень подається під тиском, може допомогти теломерам зрости на 20%. Так, у ході експериментів теломери зросли і, таким чином, "стали молодше" приблизно на 25 років. Крім того, науковці з'ясували, що кількість клітин, які старіють і перешкоджають регенерації організму, подекуди скоротилася на 37%. Саме видалення таких клітин має потенціал для продовження людського життя. Під час експериментів над тваринами така процедура збільшувала їх життя приблизно на третину.

"Після експерименту з близнюками, який проводило NASA, коли один з близнят був відправлений у космос, а інший залишився на Землі, була продемонстрована значна різниця в довжині їхніх теломер, і ми зрозуміли, що зміни в зовнішньому середовищі можуть вплинути на ядро клітини. Зміни, які відбуваються під час старіння", — сказав керівник дослідження Шай Ефраті Science alert.

Видання зазначає, що є багато способів прискорити ерозію людських теломер. До шкідливих звичок це може зробити також недолік сну, переїдання занадто великої кількості обробленої їжі і, можливо, навіть, наявність дітей.

У дослідженні зазначається, що старіння може характеризуватися втратою фізіологічної цілісності, що прогресує і призводить до функціональних порушень і схильності до хвороб і смерті. Біологічне погіршення вважається основним фактором ризику раку, серцево-судинних захворювань, діабету і хвороби Альцгеймера.

Джерело: Суспільне

2ogoloshenya