Україна закуповуватиме застарілі гаубиці, снарядів на які немає, – журналіст

Міністерство оборони України уклало контракт з Чехією про купівлю 30 самохідних гаубиць "Дана".

Їх не виготовляють вже понад 30 років, вони не відповідають стандартам НАТО, а в України дефіцит необхідних снарядів калібру 152 міліметри.

Пояснити закупівлю чеських гаубиць "Дана" чим-небудь, крім корупції, неможливо, адже ЗСУ вони абсолютно не потрібні.

Про це у своєму фейсбуці заявив головний редактор видання Censor.net Юрій Бутусов.

Втім, зараз міністр оборони Андрій Таран цю ганебну угоду все ж таки уклав. Неприємно вражає, що головком ЗСУ Руслан Хомчак цю угоду схвалив,– підкреслив журналіст.

Він підкреслив, що Чехія зняла "Дану" з озброєння ще у 2018 році, адже чеська армія перейшла на єдиний калібр – 155 міліметрів. З цього часу вони простоювали на складах, а Чехія мріяла їх позбутися.

Ще один аспект проти цих гаубиць – їхній вік і технічні спроможності. Перестали виробляти такі гаубиці ще в Чехословаччині в 1989 році. Дальність стрільби становить всього 20 кілометрів, а країни НАТО давно перейшли на зброю, що стріляє на 30 – 40 кілометрів.

Та найбільшою проблемою Юрій Бутусов називає брак снарядів для "Дани". Він підкреслив, що, наприклад, для 152-міліметрових "Гіацинтів" снарядів не вистачає. Тож, на його думку, економічно вигідно було б перейти на єдиний калібр 155 міліметрів.

Журналіст вважає, що натомість можна було б "довести до розуму" виробництво вітчизняної самохідної гаубиці "Богдана" або ж закуповувати порівняно дешеві французькі гаубиці CAESAR, ефективна дальність яких становить 42 кілометри.

Багато програм держоборонзамовлення-2020 не виконано. Міноборони зривало весь рік виплати українським виробникам. І накопичило залишки на кінець року. Все це тепер хочуть вбухати в абсолютно не потрібне застаріле залізо. Очевидно, що це робиться навмисне,заявив Юрій Бутусов.

Він висловив сподівання, що верховний головнокомандувач Володимир Зеленський зверне увагу на цю ситуацію, що вказує на "відсутність оборонного планування України".

Детальніше про гаубицю "Дана":

Їх почали виготовляти в 1980 році й припинили вже в 1989. Гаубицю зокрема використовувала армія маленької Грузії під час вторгнення Росії. Також нещодавно в бойових діях у Карабаху задля експерименту використовував Азербайджан.

Міноборони СРСР закупило такі автомобілі в 1983 році, але вже за рік повернуло в Чехословаччину. Нині "Дана" є переважно в союзників колишнього СРСР – Польщі, Чехії, Словаччини.

 

Джерело

2ogoloshenya