Карантин вихідного дня: працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки та АЗС

Від 0 годин суботи до 0 годин понеділка в Україні працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки та АЗС. Рекомендовано заборонити всі культурні та масові заходи.

Якщо сьогодні уряд прийме рішення впровадити карантин вихідного дня, то з 14 листопада закриють  всі торговельно-розважальні центри, музеї, театри, кінотеатри, а кафе і ресторани працюватимуть «на винос» у вихідні дні.

Нагадаємо, раніше заборонили всі планові шпиталізації та операції.

«Розуміючи, що крім ковід у нас є не дуже хороші справи в економіці, ми розуміємо, що повний локдаун буде важко перенести малому й середньому бізнесу, ми будемо пропонувати жорсткий карантин «вихідного дня». Це означає, що у вихідні дні, в суботу та неділю, починаючи з 00:00 суботи до 00:00 понеділка, щоб працювали тільки продуктові магазини, аптеки, залишився працювати транспорт, АЗС, ветеринарні аптеки», — повідомив на брифінгу глава МОЗ Максим Степанов.

МОЗ рекомендує, щоб в суботу та неділю:

— працювали «тільки на винос» всі ресторани, кафе та інші заклади громадського харчування;

— були закриті магазини та торговельно-розважальні центри.

— не відбувалися розважальні події.

У МОЗ зазначили, що будуть максимально рекомендувати запровадження певних годин для обслуговування пенсіонерів у магазинах і в аптеках.

Для чого запроваджують карантин «вихідного дня»?

У МОЗ пояснили, що це робиться для того, щоб розірвати ланцюг передачі COVID-19, оскільки кількість контактів між людьми за таких умов у ці два дні буде на мінімальному рівні.

«Це нам допоможе збити хвилю поширення коронавірусної хвороби в ці два дні, це дуже важливо», – уточнив міністр охорони здоров’я.

Коли запровадять карантин «вихідного дня»?

Нормативний документ щодо запровадження карантину «вихідного дня» розробили в МОЗ. Після того, як його погодить Кабінет міністрів, як члени уряду, так і решта відомств, можна буде запроваджувати жорсткі обмеження.

Засідання Кабінету місністрів заплановано на сьогодні, 11 листопада.

Кабмін має прийняти рішення, чи вводити карантин вихідного дня вже цими вихідними, з 14 листопада.

Хто запровадить карантин «вихідного дня»: уряд чи місцева влада?

Міністр охорони здоров’я Степанов повідомив, що зараз в Україні діють десять обмежень, які уряд ухвалює, враховуючи позиції місцевої влади, але за певних показників відбудеться жорстке запровадження всіх обмежень, які будуть існувати.

«Я думаю, що в регіонах після місцевих виборів ситуація зміниться. У мене є багато претензій до місцевої влади стосовно того, що було напередодні виборів. Проте після моєї наради із мерами ми узгодили алгоритм, за яким вони дійсно дотримувалися обмежень, які ми встановлювали із урахуванням їхньої думки», – сказав чиновник.

2ogoloshenya