Венедіктова про “вагнерівців”: прокуратура діяла обережно і чітко в межах закону

Українська прокуратура діяла дуже обережно і чітко в межах закону під час переговорів із білоруською стороною щодо “вагнерівців”.

Про це сказала Генеральний прокурор Ірина Венедіктова в інтерв’ю ток-шоу “Свобода слова Савіка Шустера”,пише УНН.

“Оскільки це кримінальне провадження, у межах якого було зроблено, воно в нас існує. І дійсно, в нас існує цілий департамент, який займається фіксацією злочинів, ну, можна так, я думаю, сказати — випадків агресії Росії проти України. Я вважаю, що та робота, яка була проведена українською прокуратурою, вона лежала виключно в межах закону. Ми звичайно готували, спочатку ми відправили клопотання і чекали на відповідь. По закону ми маємо 10 днів після того, як отримаємо відповідь, на те, щоби відреагувати. Ми навіть не дочекались цих 10 днів, а відразу ж направили екстрадиційні документи. Для того, щоб не було жодних підстав маніпуляцій певних”, — сказала Ірина Венедіктова.

Вона зазначила, що вони готували їх, і прокурори сиділи цілодобово, частина департаментів - і на вихідних.

“Нічого готового не було. Все готувалось от після факту. Ми працювали дуже багато. Дуже щільно працювала прокуратура. І вже після того, як стали розвиватися ці події, було зрозуміло, що це, знов таки, випадок, коли Україну намагаються втягнути в міжнародну політику. І цей випадок може стати таким, негативним, прикладом. Тому ми так само (діяли — ред.) дуже обережно, ми були чітко в межах закону... Ми, звичайно, направили клопотання про видачу. Тому що ми вважаємо, направили підозри, що це злочинці, які воювали проти України”, — додала Генпрокурор.

За її словами, вона спілкувалась з генеральним прокурором Білорусі щодо видачі “вагнерівців” і проговорила кваліфікацію статті, яку їм інкримінують.

Нагадаємо, 29 липня білоруськими правоохоронними органами було затримано 33 людини, деякі з них були представниками приватної військової компанії “Вагнер”. Імена багатьох затриманих є в списку сайту “Миротворець”. Більшість з них, за даними сайту, воювали на окупованій частині Донбасу. Водночас, прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявляв, що Росія “не визнає українське громадянство” затриманих у Білорусі найманців ПВК “Вагнера”.

2ogoloshenya