Аж два «бабиних літа»: синоптики розповіли, якою буде в Україні осінь

Наші пращури визначали погоду на осінь по погоді, яка була на свято Преображення (19 серпня), цей день вважався днем ​​зустрічі осені: «Прийшов Спас - пiшло лiто вiд нас».

Оскільки починало холоднішати, особливо вночі, люди також говорили: «Прийшов Спас - Готуй рукавиці про запас». Якщо на Яблучний Спас суха погода, то осінь теж буде без дожів. Опади ж віщують дощову осінь.

До речі, по погоді на Яблучний Спас наші предки судили і про майбутню зиму. Безхмарне небо в цей день говорить про сувору зиму. Дощ - значить, січень буде морозним.

Тим часом синоптики в інтерв'ю «ФАКТАМ» пообіцяли, що у вересні буде 30-градусна спека.

Чи справді ця осінь очікується теплою? З цим питанням «ФАКТИ» звернулися до відомих фахівців.

Як розповів народний синоптик Володимир Деркач, ця осінь трішки потішить дощами і двічі зігріє бабиним літом.

ВЕРЕСЕНЬ

- Перший місяць осені захопить з кінця серпня помірне тепло вдень і холодні ночі, - каже Володимир Деркач. - Уже в середині першої декади температура підвищиться. Тепло буде і майже всю другу декаду вересня, і тільки потім температура знизиться. Також можливі короткочасні дощі. Остання десятиденка вересня теж порадує гарною погодою, її можна буде вважати бабиним літом. Помірне тепло вдень, прохолодні ночі, але без заморозків, і відсутність дощу - ось таким буде кінець вересня.

ЖОВТЕНЬ

- У перші дні жовтня утримається досить тепла погода, але вже з середини першої декади місяця вона трохи зіпсується - задощить, температура знизиться, - продовжує синоптик. - Правда, це триватиме недовго, через кілька днів потеплішає. Це потепління захопить і початок другої десятиденки місяця. Потім погода буде прохолодною і з дощами, але не дуже сильними. А під кінець декади знову потеплішає на кілька днів. Останні десять днів жовтня очікуються прохолодними, вночі можливо сильне зниження температури і навіть заморозки.

ЛИСТОПАД

- Останній місяць осені на початку буде дощовим, але десь в середині першої декади прийде бабине літо, потеплішає, - розповідає Володимир Деркач. - Це тепло захопить і перші дні другої декади листопада. А з середини місяця погода зіпсується, прийдуть середньої інтенсивності дощі, що перейдуть в сніг. На щастя, зниження температури триватиме лише 2 - 3 дні, потім знову потеплішає. У третій декаді листопада температура хоча і знизиться, але не критично - мінусова буде спостерігатися вночі і зрідка вдень.

ГРУДЕНЬ

- Зима розпочнеться з незначного похолодання, але порадує і нетиповим для цього періоду теплом - «зимовим» бабиним літом, - зазначає Деркач. - Після цього температура підвищиться, часом - невеликі опади. Під кінець першої і на початку другої декади грудня буде спостерігатися незначне зниження температури. В середині місяця потеплішає, вдень і вночі збережеться плюс. На День святого Миколая, 19 грудня, вночі може бути зниження температури. Остання декада грудня теж очікується теплою з нетиповою як для зими погодою. Тільки під кінець року може спостерігатися незначна заморозки і сніжок.

2ogoloshenya