Допомогти ближньому. Як відрізнити благодійний фонд від шахраїв

5 вересня у світі відзначається Міжнародний день благодійності. Його мета – привернути увагу до проблем, пов’язаних із бідністю й гуманітарними кризами, а також нагадати про важливість благодійності та волонтерської діяльності.

На жаль, є й ті, хто під виглядом благодійності намагається заробити. Суспільне зібрало тенденції благодійності у світі, а також радить, як обрати благодійний фонд, аби не натрапити на шахраїв.

Тенденції благодійності в світі

Згідно з останнім звітом Всесвітнього індексу благодійності, понад два з половиною мільярдів людей допомогли незнайомцю за останнє десятиліття, а кожен п'ятий дорослий був волонтером.

Цікаво, що поширення благодійності в тій чи іншій країні пов'язане з культурними особливостями.

Наприклад, сім із десяти країн, де люди з найбільшою ймовірністю допоможуть незнайомцю, розташовані в Африці. Це пов'язано з філософією убунту, яка поширена на континенті. Приблизне тлумачення слова "ubuntu" – людяність до інших. Її можна описати як здатність африканської культури висловлювати співчуття, взаємоповагу, людяність в інтересах побудови і підтримки спільнот, заснованих на справедливості та взаємній турботі.

Як відрізнити благодійний фонд від шахраїв

Найбільше ж фінансових пожертв надають мешканці М'янми. Цей факт у звіті теж пов'язують з культурними особливостями – більшість населення М'янми сповідує буддизм.

До слова, Україна у рейтингу нині посідає 101 місце, а перша п'ятірка виглядає наступним чином: США, М'янма, Нова Зеландія, Австралія та Ірландія.

Як не натрапити на шахраїв

На жаль, не всі благодійні фонди та організації справді хочуть допомогти іншим. Багато з них використовуються шахраями для отримання прибутку. Аби впевнитися, що ваші кошти будуть спрямовані саме на допомогу, а не потраплять у кишеню шахраям, варто дотримуватися кількох простих правил:

У фонду має бути сайт з інформацією про засновників та волонтерів. Якщо такої інформації немає, спробуйте самі її дізнатися.

Перевірте, чи публікує фонд фінансові звіти про свою роботу. Справжній благодійний фонд має регулярно звітувати про те, на що витратив кошти. Звіти мають бути на сайті з чіткою періодичністю, а також бути зрозумілими.

Якщо у вас просять гроші на вулиці, навряд чи вийде стовідсотково впевнитися, що це не шахраї. Великі організації частіше організовують аукціони, концерти та благодійні акції для того, щоб зібрати кошти.

В організації має бути телефон, за яким вам мусять дати відповіді на ваші запитання.

Деякі організації на сайті та/чи у своїх соціальних мережах виставляють фотозвіти про передачу тих чи інших товарів, на які збиралися кошти.

Навіть якщо фотозвітів немає, все одно повинна бути активність у соціальних мережах та/чи на сайті.

За можливості можна перераховувати кошти особисто людині, яка цього потребує, або її родичам. Проте навіть в такому разі потрібно бути впевненим, що цій людині дійсно потрібно допомога. Заклики в соцмережах, на жаль, теж часто бувають шахрайськими.

Головне – не соромтеся ставити додаткові запитання, просити у посередників і фондів, які збирають гроші, документи, фотографії, контакти та звіти.

 

Джерело

2ogoloshenya