Рада посилить контроль за використанням моноколіс, гіробордів та електросамокатів

Верховна рада підтримала у першому читанні законопроєкт, який вводить нову категорію учасників дорожнього руху — користувачів персонального електротранспорту.

Законопроєкт представила перша заступниця голови комітету з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко (фракція "Голос"), яка наголосила, що він вводить і правове поле користувачів персонального легкого електротранспорту, пише Суспільне.

"До користувачів персонального легкого електротранспорту відносяться особи, які пересуваються з використанням одно-, дво- або триколісного механічного транспортного засобу, що приводиться в рух за допомогою електричного двигуна (електричні скутери, сігвеї, гіроборди, гіроскутери, тощо), окрім інвалідних колясок та велосипедів, обладнаних електродвигунами", — йдеться у тексті законопроєкту.

"Права людей на самокатах будуть прирівняні до велосипедистів. До другого читання можуть змінити: чи можна буде їм їхати. По тротуару, наступного тижня мають обговорювати це з Мінінфраструктури. Зараз вони взагалі не зареєстровані ніяк", - пояснила Суспільному Юлія Клименко.

Згідно з законопроєктом, особи, які керують персональним легким електротранспортом, мають право:

- їздити по спеціальних велосипедних доріжках, а в разі їх відсутності — по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччю;

При цьому вони зобов’язані:

- використовувати технічно справний та належним чином обладнаний персональний легкий електротранспорт;

- рухатися по дорогах і спеціальних велосипедних доріжках попутно із загальним потоком транспортних засобів;

- керувати персональним легким електротранспортом, що обладнаний звуковим сигналом та світловідбивними елементами. Ця вимога не поширюється на транспорт, конструкція якого не передбачає подібних речей;

- під час руху в темну пору доби та в умовах недостатньої видимості незалежно від ступеня освітлення дороги мати увімкнений ліхтар (фару) та виділити себе за допомогою світловідбивних елементів, що закріплюються на зовнішньому одязі або в інший спосіб;

- не перевозити пасажирів, окрім випадків, коли їх перевезення прямо передбачено конструктивним рішенням виробника;

- не користуватися під час руху засобами зв’язку, тримаючи їх у руці;

- не допускати випадків керування персональним легким електротранспортом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

2ogoloshenya