Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Із введенням  згідно рішення державного регулятора нкрекп з січня 2020 року окремої платіжки за доставку газу – у споживачів виникло чимало запитань.

Тож аби спростувати чутки та спекуляції,  - відповідаємо на ваші запитання

На Хмельниччині майже 70% споживачів використовують індивідуальне опалення. Тож за 1 квартал 2020 року такі клієнти  сплатять за доставку газу майже на 35 % менше, ніж торік .  Наприклад, домогосподарство в Хмельницькій області, яке споживає 1930 куб. м газу на рік, за три місяці 2020 року сплатить 358,50 грн. замість 551, 25 гривень у 2019-му.  Відбудеться це за рахунок того, що тепер доставка газу сплачується впродовж усього року рівними незмінними частинами.  Для інших домогосподарств щомісячна плата за доставку становитиме всього 15-25 грн.

Окремі платіжки: одна - за газ, інша - за його доставку

24 грудня 2019 року Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг змінила порядок оплати доставки газу. Тому з 1 січня 2020 року послуги доставки, які раніше були в одній платіжці,  виключені з цього загального рахунку. Адже тепер продаж газу і його транспортування (доставку)  здійснюють різні компанії. Тому і квитанції за газ та його доставку сплачуються окремо: постачальнику - кошти за газ, як товар,  а за доставку — газорозподільній  компанії «Хмельницькгаз». Отже,  дві різні  компанії — дві різні платіжки.

Чому всі споживачі мають платити за доставку газу?   

Хто проклав газові труби до вашого будинку? Для одних це зробила держава. Для інших — будівельна або газова компанія., або ви самі проклали трубу до власного будинку. Однак, всі ми будували ці труби задля руху газу до наших осель. Тому цілодобовий,  надійний та безпечний рух газу — це робота газовиків. Адже вони "рухають" газ — створюють, підтримують та контролюють тиск. А також  знаходять витоки газу, ремонтують труби та зупиняють аварії. Є газовики — є газ в вашій трубі.   

Невже всі споживачі завжди платили за доставку газу?

Так, але до січня 2020 року вартість доставки газу була включена в ціну газу і сплачувалась в тому ж рахунку, що і газ. Тепер, реформуючи ринок газу, державний регулятор виділив платіж за доставку газу в окрему квитанцію.Тож доставка газу сплачується окремим рахунком в поточному місяці: в січні — за січень, в лютому — за лютий, до 20 числа.

Чому я не можу сплачувати за лічильником?

Споживачі сплачують за доставку власних обсягів споживання, які визначаються з попередніх обсягів. Об’єм спожитого газу береться за основу для прогнозування і замовлення потужності в поточному періоді. Тому за основу взяте ваше ж споживання у попередньому газовому році.

А навіщо прогнозувати споживання?

Кожен споживач повинен мати можливість користування газом 24 години на добу 365 днів на рік. Для цього достатньо просто увімкнути газовий прилад на кухні. Тож саме для цього газовики мають прогнозувати споживання газу і їм необхідна  потрібна замовлена потужність. Тобто, облгаз бачить наперед, скільки газу потрібно споживачам наступного дня. Адже, саме виходячи з цього, і  регулюється тиск в мережах, щоб ваше газове обладнання працювало щодня.

Чому послуги доставки газу сплачуються рівними частинами впродовж року?

Газова інфраструктура має завжди знаходитись в робочому стані і підтримувати тиск газу.  Тож для цього потрібні постійні  витрати: технологічний газ, ремонти, заміна газового обладнання.  Розуміння цих параметрів дозволяє операторам газорозподільних мереж підтримувати мережу в робочому стані та планувати витрати, інвестиції, проведення заходів з підвищення безпеки газопостачання. Тому ці витрати є постійними і не залежать від обсягів споживання. Отримуючи плату 12-ма однаковими платежами впродовж року, газорозподільна компанія зможе планувати роботу персоналу, заміну обладнання, реконструювати мережі, забезпечувати роботу аварійних служб, виходячи з потреб споживачів

Чому рахунки отримали люди, які газом не користувались?

Постійними  витратами облгазу на підтримку роботи системи, пояснюються рахунки, які отримали дані споживачі. Так само, як і нові споживачі, які споживали газ менше 9 місяців.  

Що робити, якщо ви не плануєте користуватись газом?

Якщо ви не використовуєте газове обладнання і не плануєте це надалі, то варто розглянути можливість від’єднання від газових мереж та розірвання типового договору на розподіл газу.  

Плата за доставку газу для споживачів, які використовують лише плиту, є незначною

Споживачі, які використовують газ для приготування їжі, і використовують до 200 кубометрів газу на рік, сплачуватимуть не більше 20 грн на місяць.

Це набагато дешевше, ніж плата за кабельне телебачення, мобільний зв’язок ін.

Як і коли необхідно платити?

Оплата доставки має здійснюватися в поточному місяці до 20 числа  на підставі рахунку, який надходить від АТ «Хмельницькгаз». Також рахунки за доставку доступні у Особистих кабінетах споживача та мобільних додатках, а також інших онлайн-сервісах. Оскільки зміни в порядок оплати було внесено тільки наприкінці  грудня 2019 року, а споживачі отримали рахунки в другій половині січня, то  сплатити доставку газу в січні та лютому можна до 20 лютого включно.

2ogoloshenya