Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Небойові втрати всіх силових структур на Донбасі за останні 5 років перевищують бойові.

Як розповів колишній головний військовий прокурор Анатолій Матіос, у 2014-2019 роках загиблі та померлі від хвороб становлять 3379 осіб, що перевищує бойові втрати під час війни на фронті, які офіційно визначені як 3031 особа.

Також, за його словами, з небойових причин поранено і травмовано 10 718 силовиків, з бойових причин – 11 694.

"Не буду деталізувати, але армія та силові структури – частина нашого суспільства з усіма його проблемами. У розрізі недбальства, безпечності, поганої керованості тощо", – зазначив він.

На переконання Матіоса, рішення генерального прокурора Віталія Яреми у 2014 році створити військову прокуратуру було правильним. Інакше керованість державою було б утрачено, процвітала б анархія зі зброєю в руках, а кількість злочинів та загиблих за відсутності контролю була б набагато більшою.

"Така узагальнена статистика втрат ніким не була передбачена. Її за результатами даних ЄРДР складала тепер уже ліквідована військова прокуратура. У нас, у державі, яка воює, повністю зруйнована і не діє система військової юстиції. Ситуація взагалі не відповідає не тільки стандартам армій країн НАТО, а навіть конструкції північного противника", – наголосив Матіос.

На його переконання, для того, щоби зменшити небойові втрати,треба негайно створювати систему військової юстиції.

"Армія виконує накази та статути, якщо є командування, військова прокуратура, військова поліція зі слідством та військові суди за прикладом Ізраїлю", – вважає Матіос.

За його словами, такі інституції захищені особливим статусом і гарантіями, реагують швидко, розуміють специфіку, і їх жодні озброєні люди та війна не залякають.

Джерело.

 

2ogoloshenya