Результат пошуку зображень за запитом "чоловік та жінка різниця у віці"

Статистика стверджує, що середня тривалість життя жінок більша, ніж тривалість життя чоловіків.

Що заважає представникам сильної статі жити довше? Кореспондент BBC Future Девід Робсон спробував знайти відповідь на це питання.

На думку фахівців, різниця в тривалості життя між представниками різних статей обумовлена ​​виключно біологічними особливостями чоловічого та жіночого організмів і ніяк не пов'язана з соціальними або економічними явищами.

Том Кірквуд, професор Ньюкаслського університету (Великобританія):

Зрозуміло, соціальні фактори і спосіб життя також грають свою роль, але, судячи з усього, цей феномен коріниться глибше, в біологічному пристрої людини. Стан потомства тісно пов'язаний зі станом організму матері. Коротко кажучи, здоров'я матері для дітей важливіше, ніж здоров'я батька.

Дослідники висувають три найбільш ймовірні теорії, згідно з якими більш висока тривалість життя жінки обумовлена ​​біологічно.

Запасні хромосоми. Хромосоми розташовуються парами, при цьому у жінок дві Х-хромосоми, а у чоловіків одна Х-хромосома і одна Y-хромосома. Ця різниця може впливати на процес старіння клітин. Наявність двох Х-хромосом означає, що у жінок є запасна копія кожного гена на випадок відмови першої.

У чоловіків такої «запасний» хромосоми немає, тому з часом, коли багато клітини починають функціонувати неправильно, чоловіки піддаються більшому ризику розвитку захворювань.

ТРЕНУВАННЯ СЕРЦЯ. Друга теорія, що пояснює витривалість жіночого організму, полягає в так званій гіпотезі «тренованого жіночого серця». Справа в тому, що в другій половині менструального циклу у жінки частішає пульс. Це рівноцінно виконання фізичних вправ з помірним навантаженням. Завдяки цьому ризик розвитку серцево-судинних захворювань протягом життя у жінок нижче.

ПІДСТУПНИЙ ТЕСТОСТЕРОН. Третя теорія припускає, що на тривалість життя може впливати вироблення чоловічого гормону - тестостерону. На підтвердження цієї теорії служать дослідження істориків. Корейський вчений Хан Нам Пак проаналізував літопис придворного життя в XIX столітті, де містилися відомості про 81 євнуха, яким до настання статевого дозрівання видалили насінники. Згідно з документом, євнухи прожили приблизно по 70 років, в той час як середня тривалість життя чоловіків становила 50 років.

Підтверджує це припущення і досвід американських вчених. В рамках терапії від психічних захворювань в деяких установах США виробляли примусову кастрацію. Згодом кастровані пацієнти жили довше інших в середньому на 5-7 років, але тільки якщо стерилізація була проведена до досягнення ними віку 15 років.

У той же час, науково доведено, що жіночий гормон естроген діє як антиоксидант, нейтралізує токсичні речовини, які викликають клітинний стрес.

Джерело

2ogoloshenya