Серцеві напади у жінок розпізнаються лікарями гірше чоловічих

Нове дослідження іспанських вчених свідчить, що серцеві напади у жінок розпізнаються лікарями гірше ніж у чоловіків – не в останню чергу через помилкове інтерпретування болю в грудях.

Медики з лікарняної клініки Барселони представили свої дані на онлайн-Конгресі Європейського товариства кардіологів (ESC), повідомляє "Новинарня".

Згідно з цими даними, біль у грудях помилково діагностується лікарями у жінок частіше в порівнянні з чоловіками. Провідний автор дослідження доктор Джемма Мартінес-Надаль заявила, що “при першій оцінці болю в грудях ймовірність серцевого нападу у жінок часто недооцінюється”.

Іспанські медики проаналізували гендерні відмінності в поданні, діагностиці та веденні пацієнтів, які надійшли з болем у грудях у відділення невідкладної допомоги за період з 2008 по 2019 рік. В цілому були вивчені відомості 41 828 пацієнтів, з яких 42% були жінки. Середній вік обстежених становив 65 років у жінок та 59 років у чоловіків.

Дослідники оцінили діагноз лікарів після першої оцінки кожного пацієнта. Вони встановили, що медики частіше сприймали біль у грудях як симптом гострого коронарного синдрому у чоловіків. У жінок же вона частіше асоціювалася з несердечними проблемами – наприклад, з наслідками стресу, тривожністю, кістковом’язовими порушеннями.

"Це викликає занепокоєння, оскільки біль у грудях є основною ознакою зниження припливу крові до серця через звуження артерії, що призводить до інфаркту міокарда", – сказала доктор Мартінес-Надаль.

Вчений зазначила, що жінки з ішемією в результаті частіше госпіталізуються і отримують потрібну в цьому випадку допомогу із запізненням. Експерт підкреслює, що не тільки чоловікам, але і жінкам з болем у грудях слід в терміновому порядку звертатися за медичною допомогою.

2ogoloshenya