Майдан в Білорусі: Військові з народом та “коктейлі Молотова", перші смерті

Протести в Білорусі проти офіційних результатів президентських виборів, що почалися 9 серпня та продовжились у ніч з понеділка на вівторок, знову були пов’язані з насильством: цього разу, як з боку силовиків, так і з боку протестувальників.

Про це інформує "УНН" з посиланням на білоруські ЗМІ.

Так, цього разу близько 23:00 (співпадає з часом Києва) на вулиці Прітицького в Мінську стався вибух, в результаті якого загинув один з протестувальників. За версією МВС Білорусі, в руках чоловіка здетонував вибуховий пристрій, який він хотів кинути в співробітників міліції. У той же час автори Telegram-каналу “Білорусь головного мозку”, докладно висвітлює протести, вважають, що чоловік міг загинути після того, як силовики кинули йому під ноги світло-шумову гранату.

Після півночі зіткнення протестуючих з ОМОНом (АМАПом) стали більш жорстокими. Так, Telegram-канал білоруського порталу Tut.by опублікував серію фотографій, що зображують закривавлених учасників протесту. Демонстранти надавали постраждалим першу медичну допомогу прямо на вулиці.

На фото та відео, які ширяться мережею, видно клуби диму на вулицях білоруської столиці, чутно сирени, гудіння автомобілів та звуки вибухів. Близько 01:00 NEXTA поширив відео, на якому учасники протесту пускають в хід "коктейлі Молотова". “Барикади, коктейлі Молотова і атмосфера свободи на вулицях: закономірний фінал для 26 років тотальної диктатури”, — прокоментували автори цей допис.

Зокрема, під час протестів проти силовиків використовували феєрверки.

У Telegram-каналах ширились “звернення до військових”, в яких їх закликали “кинути свої щити і кийки” і перейти на “світлу сторону” демонстрантів. “Військові! Озирніться? Що ви бачите? Терористів? Найманців? Бандитів? Ні! Це ми, простий народ Білорусі! Лукашенко обдурив нас всіх! У нас більше немає сил терпіти це свавілля, тому ми вийшли, щоб захистити свої права і свій вибір! У нас не залишилося виходу!” — йдеться в цьому зверненні.

Слід зазначити, що мережею ширились поодинокі відео, де військові приєднувались до демонстрантів. “Я нікого не вдарю”, — сказав один з військовослужбовців з Бресту, після чого махнув рукою своїм товарищам у військових авто, які розвернулися та поїхали.

Як повідомили у МВС Республіки, після першого дня протестів в Білорусі було затримано близько трьох тисяч учасників протесту. Повідомляється, що Слідчий комітет (СК) Білорусі порушив 21 кримінальну справу за фактом масових заворушень і насильства по відношенню до співробітників органів внутрішніх справ в ніч з 9 на 10 серпня 2020 року в Мінську та інших регіонах країни.

За попередніми підрахунками на президентських виборах у Білорусі чинний президент Олександр Лукашенко набрав 80,23% голосів, а “проти всіх” проголосувало 6% виборців. За даними ЦВК Білорусі, явка на виборах склала 84% виборців. У штабі кандидата у президенти Республіки Білорусь Світлани Тіхановської — головної суперниці Лукашенко не згодні з результатами голосування. За словами Тіхановської, вона вважає себе переможцем на виборах. За останнімим даними вона покинула Білорусь й нині перебуває в Литві.

2ogoloshenya