Дайте нам зброю": В Азербайджані багатотисячні акції вимагають продовження бойових дій

В Азербайджані проходять акції підтримки армії.

У столиці Азербайджану Баку й інших містах люди вийшли на марші "підтримки армії". Учасники акцій вимагали продовження бойових дій з Вірменією, а посеред ночі люди увійшли в будівлю парламенту країни.

Про перебіг подій на акції в Азербайджані повідомляє медійна організація Meydan TV, інформує "24 канал".

Акції розпочалися ввечері 14 липня, а станом на 4:30 ранку 15 липня досі тривають. Люди вигукують провоєнні гасла: "Карабах", "мученики не помирають", "батьківщина неподільна".

Коли багатотисячна акція проходила центром Баку, правоохоронці просто її супроводжували. Втім вже коли її учасники увійшли в будівлю Міллі Меджліс – парламенту Азербайджану – поліція почала розганяти натовп.

Акції на підтримку армії почалися через бойові дії на кордоні з Вірменією, що тривають з 12 липня. За цей час загинули вже понад 10 азербайджанських військових.

Нагадаємо, конфлікт між Азербайджаном та Вірменією знову розгорівся 12 липня – на кордоні між двома державами, але далеко від територій, які вважають "спірними".

Обидві сторони заявляють, що саме їхні противники спровокували нове загострення. У перший день відбулися взаємні обстріли з двох боків кордону, того ж дня згодом застосували важку техніку. Загострення триває досі.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією почався він ще до розпаду СРСР – з 1988 року через територію Нагірного Карабаху, що контролюється невизнаною "Нагірнокарабаською Республікою". Це територія у складі Азербайджану, але на ній живуть переважно вірмени. У 1988-1994 роках тут була справжня війна, але після мирного договору в 1994 бойові дії періодично відновлюються.

Всього за 32 роки протистояння жертвами конфлікту стали понад 40 тисяч людей. За останні 10 років кількість загиблих не перевищує 1 тисячі людей.

Азербайджан має підтримку Пакистана й Ізраїля. Ці країни на своїх території мають ідентичні конфлікти – Ізраїль з Палестиною і сусідніми державами, а Пакистан – з Індією.

2ogoloshenya