Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Україна посіла 17-е місце в рейтингу запобігання кліматичним змінам за Індексом впровадження кліматичної політики (Climate Change Performance Index – CCPI).

Про це повідомляє Українська кліматична мережа.

Водночас зазначається, що значною мірою це сталося завдяки мимовільному скороченню викидів через військовий конфлікт на Донбасі.

Відомо, що перші три місця рейтингу країн досі вакантні, адже жодна з країн світу не робить достатньо для утримання підвищення глобальної температури в рамках 1,5°С.

Четверте і п’яте місця на шкалі посіли Швеція, Данія, Марокко.

У кінці списку – Саудівська Аравія та Сполучені Штати Америки: на 60 та 61-ому місцях відповідно.

Беруться до уваги такі сектори:

  • скорочення викидів парникових газів – це 40% у формуванні результату;
  • політика з підтримки відновлюваної енергетики – 20% результату;
  • споживання енергії – 20%;
  • ефективність кліматичної політики – 20%.

Причини підвищення у рейтингу

Військовий конфлікт на Донбасі продовжує впливати на скорочення викидів парникових газів та використання енергії в нашій державі. Тож, це підвищує рейтинг України у цих двох категоріях і впливає на загальний високий рейтинг в індексі.

Українські експерти підкреслюють: зменшення викидів на душу населення та скорочення використання енергії у 2012–2017 роках в Україні зумовлені тривалою окупацією Донбасу, де розташовані багато підприємств вугільного сектору та інших енергоємних галузей. Але не в результаті ефективної кліматичної політики.

Мета України на 2030 рік щодо скорочення викидів парникових газів передбачає можливість росту цих викидів майже в два рази порівняно з поточним рівнем.

Довідка

Індекс ефективності зміни клімату (CCPI) – це інструмент, розроблений німецькою організацією із навколишнього середовища для підвищення прозорості в міжнародній кліматичній політиці.

На основі стандартизованих критеріїв індекс оцінює і порівнює показники захисту клімату в 56 країнах і Європейському союзі, які разом несуть відповідальність за більш ніж 90% глобальних викидів парникових газів (ПГ).

Індекс ефективності зміни клімату вперше був опублікований в 2005 році, а оновлена ​​версія щорічно представлена ​​на Конференції ООН зі зміни клімату.

Нагадаємо, торік Україна посіла 18-те місце в рейтингу CCPI.

Джерело.

2ogoloshenya