Експерта в справі "Рюкзаків Авакова" судять в Кам'янець-Подільському | ВІДЕО)

Минулого тижня у Кам'янець-Подільському міськрайонному суді продовжилося слухання резонансної справи проти експерта Надії Бугрової, яка встановила, що вартість сумнозвісних “рюкзаків Авакова” була завищена у 5 разів.

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ

Національне антикорупційне бюро залучило судового експерта Надію Бугрову для проведення комплексної товарознавчої експертизи у справі так званих "рюкзаків Авакова". Експертизу провели на початку 2017 року. За її результатами Надія Бугрова встановила, що рюкзаки не відповідали вимогам закупівлі та встановила їх реальну вартість у розмірі 555 гривень за одну одиницю, у той час як  міністерство на чолі з Арсеном Аваковим заплатило у 5 РАЗІВ ДОРОЖЧЕ — по 2899 гривень за штуку. Саме на експертні висновки Надії Бугрової посилалися детективи НАБУ вказуючи на погану якість закуплених рюкзаків.  

У жовтні 2017 року фігурантам розслідування НАБУ – колишньому заступнику міністра МВС Сергію Чеботарю та сину міністра Авакова Олександру вручили підозру. Проте у липні 2018 року САП закрила “справу рюкзаків” щодо цих осіб. У серпні прокурор Кривенко уклав угоду з другорядним фігурантом справи — Володимиром Литвином, а вже у вересні 2018 року її затвердив суд.

І якщо для колишніх підозрюваних у справі “рюкзаків Авакова” неприємна історія завершилася то для експерта Надіїї Бугрової все тільки починалося. Уже в листопаді 2018 до неї прийшли з обшуком слідчі з поліції Хмельницької області.

ЧОМУ СУД У КАМ'ЯНЦІ-ПОДІЛЬСЬКОМУ?

Надію Бугрову обвинувачують у шахрайстві через отримання зарплати в 5 тисяч гривень у центрі правової допомоги "Правозахист" та підробку експертних висновків. Потерпілим у справі експерта слідство визначило відомого в місті будівельника керівника ТОВ БК "Поділля-Трансбуд"  Володимира Мужила. За версією слідства експерт завдала збитків саме його підприємству. Однак Володимир Мужило не визнає себе потерпілим та немає жодних претензій до експерта.

РІШЕННЯ

25 квітня відбулося друге судове засідання в ході якого, військові прокурори надали суду оригінали постанов підписані Генеральним прокурором Юрієм Луценком та військовим прокурором Хмельницького гарнізону підполковником юстиції Олексієм Стражником. Саме на основі цих документів справу експерта й веде військова прокуратура. Хоча потерпілий Володимир Мужило в ході засідання наголосив на тому, що він не розуміє, що військові мають до його об'єкта і під час всього слухання підтримував захист.

Під час слухання справи адвокат Надії Бугрової Віктор Чевгуз подав аж три клопотання: про відвід військових прокурорів, повернення обвинувального акту та про зміну підсудності. І якщо перші два клопотання суд залишив без задоволення то клопотання про зміну підсудності було задоволено. Як обґрунтував захисник не зрозуміло, чому справу Надії Бугрової розглядають у Кам'янці-Подільському, якщо дії, які сторона обвинувачення вважає злочином, експерт вчинила у Києві. Суд враховуючи надані захистом докази направив клопотання адвоката на розгляд до Верховного суду України. Якщо клопотання про зміну підсудності буде задоволено то розгляд справи буде перенесено в інший суд, якщо ж ні то він продовжиться в Кам'янець-Подільському міськрайонному суді.

Результати другого судового засідання погодився прокоментувати для нашої газети захисник пані Надії Віктор Чевгуз. 

Сама ж обвинувачена Надія Бугрова вважає, що справа проти неї є помстою за її роботу, проте сподівається, що правда все рівно переможе.

2ogoloshenya