Держава витрачає велику кількість коштів для охорони природних ресурсів Дністровського водосховища. Проте вже декілька місяців між тими на кого покладено завдання охороняти ці природні багатства, відбуваються численні конфлікти.


Наприкінці жовтня ми повідомляли як працівники природніх парків затримали на гарячому двох службових осіб Чернівецького рибоохоронного патруля.

Тоді ми пообіцяли проінформувати як в Чернівцях відреагували на цю ситуацію. У відповіді на наш інформаційний запит було зазначено, що дійсно люди які фігурують на відеозаписі, а саме пан Нікітюк та пан Тимінський, працюють інспекторами Чернівецького рибоохоронного патруля, а автомобіль та плавзасіб, який вони нібито використовували в службових цілях, не перебувають на балансі управління. Водночас до Чернівецького рибоохоронного патруля не надходило жодної інформації від правоохоронних органів стосовно цієї події. Хоча в нашому розпорядженні є документ, який підтверджує, що за даним фактом було відкрито кримінальне провадження.

Проте на днях протистояння між Чернівецьким рибоохоронним патрулем та інспекторами НПП "Подільські товтри" продовжилося.

Як розповів інспектор ПЗФ НПП "Подільські товтри" Валерій Андрейцев, він разом з колегами з НПП "Хотинський" вирушив на місце події.

Після того, як природоохоронні зняли та описали браконьєрські сітки несподівано до них навідався Чернівецький рибоохоронний патруль.

За словами Валерія він надав для огляду всі документи, відповідно до яких працює державна служба охорона НПП "Подільські товтри". 

Проте на цьому історія не закінчилася. На наступний день в.о. директора НПП "Подільські товтри", Олександр Оцишен почав вимагати від Валерія написати пояснення, щодо цієї ситуації. За словами інспектора, як тільки він виходить на воду, в керівництва парку це викликає неабияке занепокоєння, хоча під час інших охоронних заходів, які пов'язані зі збереженням лісових ресурсів або ж тваринного світу в.о. директора ніяк не реагує. 

Чому ж тоді в.о. директора НПП "Подільські товтри" Олександр Оцишен, який призначений на цю посаду щоб оберігати природно заповідний фонд, вимагає від своїх підлеглих не виконувати своїх прямих обов'язків?

Акваторія Дністровського водосховища входить до природно заповідного фонду НПП "Подільські товтри. Відповідно до чинного законодавства Державна служба охорони парку, повинна забезпечити недоторканість рослинного та тваринного світу на закріпленій території, в тому числі й на водних просторах.

Поряд із цим охороняти рибні ресурси Дністра покладено на Чернівецький рибоохоронний патруль, який підпорядковується Міністерству аграрної політики та продовольства України.

Таким чином на території Дністровського водосховища існує дві структурні одиниці, які повинні виконувати фактично виконувати одну й ту саму роботу, а саме охороняти рибні ресурси річки.

Чому ж тоді працівники НПП парків та Чернівецького рибоохоронного патруля не можуть порозумітися, а в.о. директора Подільських товтр взагалі забороняє своїм підлеглих боротися із браконьєрством на Дністрі?

Ще в минулому році блогер Тарас Царик опублікував на своєму ютуб-каналі ряд відеосюжетів в яких стверджував про те, що працівники Чернівецького рибоохоронного патруля "кришують" браконьєрів на Дністровському водосховищі.

Також відкрито про кришування браконьєрів говорить інспектор НПП "Подільські товтри" Валерій Андрейцев.  

Виходить, що в.о. директора НПП "Подільські товтри" маючи прямий зв'язок з начальником Чернівецького рибоохоронного патруля Вікторією Устименко намагаються усунути рядових інспекторів від виконання своїх службових обов'язків.

Підтверджує цей факт і телефонна розмова з одним із браконьєрів. Порушник прямо вимагає від інспектора парку повернути йому сітки, оскільки "в нього все домовлено". Почувши відмову браконьєр погрожує інспектору звільненням з роботи використовуючи нецензурну лайку.

Олександр Оцишен вже більше року перебуває в якості в.о. директора НПП "Подільські товтри". За короткий час своєї діяльності на цій посаді його прізвище вже не раз звучало в стінах Кам'янець-Подільського міськрайонного суду.

Минуло року Олександр Оцишен мав неприємну ситуацію з місцевими правоохоронцями.

Його автомобіль було зупинено за порушення правил дорожнього руху. Згодом в поліцейських виникла підозра на те, що в.о. директора перебував в стані алкогольного сп'яніння. В цей же момент Олександру Оцишену стало погано і його забрала швидка допомога. Згодом під час розгляду справи в суді було встановлено, що працівники поліції неправильно оформили адмінпротокол. Саме тому суд прийняв рішення закрити провадження в справі.

Але, що цікаво еколог, який перебував того дня з паном Оцишеним в автомобілі, і який вживав алкогольні напої, здійснюючи планову перевірку в НПП Подільські товтри Володимир Рокицький нещодавно був затриманий за вимагання хабара.

Проте можливо це тільки поза межами "Подільських товтр" Олександр Оцишен потрапляє в неприємні ситуації?

Але як виявилося безлад відбувається і в очолюваній ним установі.

Юрій Мартинюк вже протягом року відстоює свої інтереси в суді. Керівництво парку, зважаючи на те, що він не мовчить про їх зловживання вирішило звільнити головного природознавця з роботи.

Проте, як виявилося безпідставно звільнити Юрія Мартинюка керівникам парку не вдалося. Чоловіку в суді відстояти свою правоту.

А що ж стосується маніпуляцій, які Олександр Оцишен та його заступниця Валентина Стельмах здійснювали під час прийому на роботу нових працівників, то за нашою інформацією Управлінням Держпраці в Хмельницькій області після проведеної перевірки було накладено штраф на "НПП Подільські товтри" в розмірі 354 тисяч гривень.

Також як нам повідомили наші джерела в НПП "Подільські товтри" три місця тому на баланс парку був переданий катер вартістю майже 200 тисяч гривень. Проте в парку його не бачили ні працівники ні інспекторський склад, який безпосередньо мав використовувати плавзасіб для виконання службових обов'язків.

Окрім цього,  заборона службі державної охорони парку парку здійснювати свої службові обов'язки, й безпосередній зв'язок Олександра Оцишена з начальником Чернівецького рибоохоронного патруля Вікторією Устименко може свідчити про певні, не досить законні, інтереси цих посадової особи в сфері охорони природних ресурсів.

У підсумку нинішнє керівництво парку в особі Олександра Оцишена та його заступниці Валентини Стельмах поставили під загрозу  саме існування установи під назвою Національно природній парк Поділські

2ogoloshenya