У суботу, 3 листопада в сесійні залі Кам'янець-Подільської міської ради відбувся Конкурс з пасажирських перевезень, на якому було визначено імена перевізників які будуть обслуговувати кам'янчан протягом найближчих п'яти років. В нашому місті засідання конкурсної комісії відбувалося в прямому ефірі.

Голова конкурсної комісії заступник міського голови Сергій Бабій перед самим початком засідання оголосив про основні етапи підготовки до конкурсу, його умови, кількість учасників, та представив конкурсну комісію.

ПРАВИЛА КОНКУРСУ

На першому етапі конкурсу найбільшу перевагу серед усіх учасників мали ті перевізники, які вже працювали на маршрутах, адже відповідно до постанови Кабінету Міністрів України їм автоматично нараховувалося 30 балів. Також відповідно до цього документу додаткові бали нараховувалися за категорію автомобіля – ЄВРО 3 1 бал, ЄВРО 4, - 2 бали та ЄВРО 5 – 3 бали. Варто зауважити, що відповідно до рішення кабінету міністрів перевізникам, у яких була в наявності матеріально-технічна база, повинно було бути також нараховано 15 додаткових балів, але про це дещо пізніше.

Таким чином перевізник, який ніколи не працював на вказаному маршруті мав шанс зайняти місце в омріяному списку, лише при умові, якщо у загальному переліку залишалися вільні місця. Так наприклад для маршруту номер один було оголошено конкурс на 28 місць.  22 переможці було обрано відразу, оскільки ці перевізники вже працювали на цьому маршруті.

Після цього розпочався другий етап боротьби за шість вільних місць між підприємцями, які вперше виявили бажання працювати на цьому маршруті. Переможцями стали ті перевізники, які набрали найбільшу кількість балів, відповідно до постанови КМУ.

У випадку, якщо в перевізників була однакова кількість балів, до прикладу обоє кандидатів отримали додаткові 3 бали за категорію автомобіля ЄВРО 5, тоді переможці визначалися за наявності таких переваг як бригадирство, рік випуску автомобіля, наявність резервної машини, досвід роботи – за  цими показниками перевізникам нараховувався додатковий бал.

І четвертий етап конкурсу наставав тоді, коли і за додатковими показниками в перевізників була однакова кількість балів. Відповідно до положення при цій умові переможця повинна була визначити конкурсна комісія, яка вирішила не брати на себе відповідальність і надала можливість самим перевізникам визначити переможців за допомогою лотереї.

КОНКУРС

На початку конкурсу під час визначення переможців першого маршруту постало питання 15 додаткових балів. Голова комісії Сергій Бабій розповів присутнім про проблему  з наявністю у кандидатів матеріально-технічної бази.

У зв'язку з цим комісією було прийнято рішення не враховувати ці додаткові 15 балів, при наявності яких окремі перевізники якщо й не могли скласти конкуренцію тим, підприємцям які працювали раніше але могли зайняти всі інші вільні місця.

Депутати міської ради Анатолій Гурома, Василь Гаврилюк та Олександр Чинчик виразили свій протест у зв'язку з цим рішенням комісії і запропонували врахувати 15 додаткових балів під час визначення переможців.

Проте конкурсна комісія, залишилася непохитною у своєму рішенні й 15 балів під час проведення конкурсу не враховувалося.

8 МАРШРУТ

Єдиним винятком в конкурсі став 8 маршрут який тільки но було сформовано, й відповідно ніхто з перевізників не мав додаткових 30 балів.

Сам маршрут проходитиме по вул. Крип'якевича-оптовий ринок-центральний ринок-залізничний вокзал-вул.Північна-вул.Огієнка-міська поліклініка» й на ньому працюватиме 12 автобусів.

ЛОТЕРЕЯ

При умові однакової кількості балів конкурсна комісія, вирішила не брати на себе відповідальність у визначенні переможців й надала можливість самим перевізникам випробувати свою удачу за допомогою лотереї. Якщо відверто це дещо сумнівний спосіб визначення кращого з кандидатів, хоча з іншого боку самі перевізники погодилися взяти участь в розіграші. Саме під час лотереї за 8 маршрут проявилася вся не досконалість такого способу.

Спочатку 4 вільних місця розігрували 11 кандидатів. Звичайно ті хто дістав щасливу кульку були задоволені таким розвитком подій, проте вже коли переможцям оголосили про те, що відбудеться переголосування вже між 12 кандидатами розчаруванню не було меж. Проте не знайшлось ні одного перевізника, який би наполіг на тому, що він виграв і всі вдруге взяли участь у лотереї.

Ще один досить цікавий випадок пов'язаний з лотереєю стався під час розіграшу єдиного вільного місця 15 маршруту. Серед 5 кандидатів 4 автомобілі ТОВ "Транс Поділля" і один автомобіль перевізника Юрія Ананевича.

ПІДСУМКИ

Підсумки конкурсу особисто прокоментував для нашої газети голова комісії Сергій Бабій.

Також Сергій Віталійович переконаний що маршрутки це тільки перехідний етап в розвитку громадського транспорту нашого міста. 

POST SCRIPTUM

Вчора, під час засідання сесії міської ради депутатська група, яка перебувала під час засідання конкурсу на пасажирські перевезення ініціювала створення тимчасова контрольна комісія міської ради з питань дотримання законодавства щодо правил проведення конкурсу і дотримання умов конкурсу пасажирських перевезень.

Як розвиватимуться події далі читайте в наших наступних публікаціях.

 

2ogoloshenya