24 жовтня відбулося виїзне засідання постійної депутатської комісії Кам'янець-Подільської міської ради з питань , архітектури, будівництва та екології. Депутати відреагували на скарги людей, які проживають в безпосередній близькості до підприємства ПАТ "Гіпсовик", і які продовжують страждати від викидів заводу. Народні обранці вирішили самі відвідати район де знаходиться підприємство аби поспілкуватися та вислухати думку людей.

Історія питання

Протягом цього року назва ПАТ "Гіпсовик" напевно найчастіше згадувалася як депутатами так і мешканцями нашого міста. Тай не раз назву заводу згадували в інформаційних випусках як регіональні так і всеукраїнські ЗМІ. "Вечірній Кам'янець" також інформував про діяльність підприємства та зв'язки керівництва заводу із політичною силою ВО "Свобода". Таку увагу до себе підприємство привернуло на жаль своєю антилюдською діяльністю, суть якої полягає в тому, що Гіпсовик забруднює місто небезпечними речовинами від яких можливо і хворіють дорослі та діти.

Позиція людей

Єдине, що вимагають люди – це дихати чистим повітрям. Навіть незважаючи на те, що депутатська еліта від "Свободи" намагається перевести питання в політичну площину й тим самим дещо згладити удар для підприємства, мешканці міста, яким дошкуляє Гіпсовик продовжують твердо стояти на своїй позиції. У зустрічі з депутатами взяли участь люди різного віку  та різних професій яких об'єднує одна єдина для всіх проблема – викиди скандального  сусіднього підприємства. Як розповідають мешканці прилеглих до "Гіпсовика" будинків вже 1461 день вони ведуть боротьбу за спокійне життя. Фактично люди доведені до відчаю й готові відстоювати свою позицію до переможного кінця. Якщо ж завод і далі буде травити їх своїм пилом вони готові перекривати рух автотранспорту до підприємства й тим самим блокувати його роботу, адже як показує практика в правовому полі люди нічого не можуть вдіяти.

Позиція міської влади

У квітні 2018 року в підприємства ПАТ Гіпсовик закінчився термін дії дозволу на викиди в навколишнє середовище. Продовжуючи працювати без цього дозволу підприємство прямо порушує ЗУ "Про охорону атмосферного повітря". Але водночас закон так розумно написаний, що фактично дозволяє працювати навіть без дозволу. Кам'янець-Подільська міська рада, незважаючи навіть на те що територія на якій знаходиться підприємство належить громаді, жодним чином не може вплинути на підприємство. Депутати, можуть тільки попросити керівництво заводу призупинити роботу, але не більше того. Що ж стосується зверненнь до суду, то навряд вони також стануть дієвим інструментом у вирішенні проблеми, адже розгляд справи може тривати роками.

Позиція ПАТ Гіпсовик 

Голова правління ПАТ Гіпсовик  Володимир Постовий вже протягом року розповідає про те що його підприємством здійснюються заходи щодо встановлення фільтраційних систем, які повинні не допускати в майбутньому забруднення навколишнього середовища викидами підприємства. Відповідно до припису Хмельницької екологічної інспекції підприємство повинно до середини грудня цього року встановити всі необхідні фільтри та отримати дозвіл на викиди.

У пошуках компромісу

Виїзне засідання постійної депутатської комісії можна вважати в якісь мірі поворотною подією у взаємовідносинах між всіма сторони конфлікту. Емоційний діалог між мешканцями та керівництвом підприємства намагалися направити в конструктивне русло депутати міської ради.

І тут варто згадати про дві площини будь якого конфлікту. Якщо в нормативно-правовому полі виходу із ситуації яка склалася фактично не має то напевно слід розмовляти в площині моральності. Саме такий підхід запропонував депутат Микола Розбам. 

Але в цій моральній площині питання на жаль не вдалося знайти вихід із ситуації який б задовільнив всі сторони конфлікту. Напевно там де на кону величезні прибутки про мораль всі чомусь одразу забувають.

Підсумки

Закінчилося відкрите виїзного засідання спільною екскурсією територією підприємства.

Володимир Постовий показав депутатам та мешканцями прилеглих будинків, як на підприємстві відбувається встановлення фільтрів. Проте настрої в людей після побаченого не змінилися, вони переконані, що без призупинення роботи Гіпсовика неможливо вирішити екологічну проблему. Люди готові до радикальних дій. У свою чергу керівництво підприємства скоріш за все не піде на повне призупинення роботи заводу до грудня як запропонував Микола Розбам. Фактично кожна зі сторін конфлікту залишилася при своїй позиції.

Як вийти зі ситуації ? Питання не закрите і думається що ми не раз ще будемо висвітлювати гарячі події навколо цього заводу.  

2ogoloshenya