Перше півріччя 2018 року ПАТ "Хмельницькгаз" завершив із збитками 71,9 млн грн. За весь минулий рік збитки компанії становили  46,2 млн грн.

Збитки діяльності з доставки газу зростають через неадекватність встановлених державним регулятором - НКРЕКП тарифів на розподіл газу. Тариф для "Хмельницькгазу"  не покриває обґрунтованих витрат газорозподільної компанії.  Найбільшою проблемою є різниця у вартості газу для технологічних потреб.

"Тарифом, встановленим НКРЕКП для ПАТ "Хмельницькгаз" передбачено, що компанія купуватиме на ринку газ для виробничо-технологічних та власних потреб за ціною 5958,67 грн./тис. куб. м. (без ПДВ). При цьому, якщо  у 2017 році фактична середньорічна ціна складала   8033,68   грн./тис. куб.  м. (без ПДВ), то вже за п’ять місяців поточного року середньомісячна ціна  становить  10864,14 грн./тис. куб.  м. (без ПДВ)», - зауважує фінансовий директор Олександр Храпицький.  З урахуванням того, що витрати на придбання газу для технологічних потреб складають 44,3 % від всієї тарифної виручки, ця різниця в ціні стала головною причиною отримання збитків.

Водночас, продовжують зростати інші статті витрат, пов’язані з діяльністю компанії. Наприклад, вартість паливно-мастильних  та інших матеріалів, необхідних,  в першу чергу, для роботи аварійно-диспетчерської служби ПАТ "Хмельницькгаз" та інших служб, з початку року зросла на 5  %, а за минулий рік - на  16 %.

Наслідками такої тарифної політики для газової компанії є борги перед постачальниками технологічного газу, дефіцит  фінансування на виконання першочергових експлуатаційних завдань та значний відтік кваліфікованих спеціалістів.

Наразі  дисбаланси за минулі періоди можуть бути усунуті виключно за рахунок встановлення в тарифі компенсацій збитків попередніх періодів в розмірі 190 млн.грн.

Державний регулятор НКРЕКП не змінював  тариф для «Хмельницькгазу» з початку 2017  року. Компанія неодноразово проводила відкриті слухання щодо перегляду тарифу на розподіл газу та надавала розрахунки економічно обґрунтованих витрат. Однак,  звернення не враховані у нинішньому тарифі, що не дозволяє  навіть підняти мінімальні зарплати працівникам. Тож задля повноцінного функціонування, підприємство сподівається на затвердження НКРЕКП беззбиткового тарифу та компенсації понесених збитків. 

2ogoloshenya