Сьогодні, 18 травня, в готелі «Клеопатра» на великому екрані було презентовано український документальний кіноальманах про жінок в умовах бойових дій на Сході України.  

Це – перша українська документалка про війну і жінок на війні, знятий, власне, самими жінками.

На перегляд завітали міський голова Михайло Сімашкевич, представники міської ради, військовослужбовці, освітяни, члени громадських організацій, пересічні кам’янчани. 

Ідея проекту належить кам’янецькій розвідниці Марії Берлінській. Також над фільмами працювали три режисерки — Світлана Ліщинська, Аліна Горлова та Ірина Цілик. Всього у стрічці висвітлено історії шести героїнь, які несуть або несли службу у зоні проведення антитерористичної операції: Олени Білозерської, Оксани Якубової, Андріани Сусак, Дар'ї Зубенко, Юлії Паєвської та Юлії Матвієнко.

Проект розпочався з однойменного соціологічного дослідження про участь жінок у війні проти російської окупаційної армії, після якого з'явилася серія календарів із фотографіями жінок на фронті. Прем'єра фільму «Невидимий батальйон» відбулася 16 жовтня 2017 на телеканалі 1+1, а також у Києві у кінотеатрі «Оскар» 24 листопада 2017. Сьогодні побачити ці шість історій, після великого туру містами США та Канади, змогли і кам’янчани. Після участі стрічці у різних фестивалях, вона буде доступною і для широкого загалу.

Завітали на презентацію і кам’янчанка Марія Берлінська, яка є ідейною натхненницею проекту та автором фільму і режисер Олена Герасим’юк. Як розповіла Марія, ідея з’явилася спонтанно і перед тим як втілити проект у життя, вона навіть не знала з чого розпочинати, але завдяки людям, у тому числі й командирам, які не залишилися байдужими все вдалося. До того ж бюджет фільму досить мізерний, і відрізняє його від інших кінострічок те, що в ньому немає жодного постановочного кадру, все знімалося в реальних умовах, де триває війна.

“Наші жінки на фронті не плачуть, навіть тоді коли втрачають близьких друзів і бачать смерть, але знаєте, що їх змусило заплакати коли ми перебували закордоном – фраза, яку говорять всі, навіть маленькі діти коли бачать людей у формі – “Дякую за службу. Я хочу, щоб так було і в нас. І ще, щоб говорили Слава Україні, а  у відповідь було чути Героям і Героїням Слава”, - зауважила Марія.

Після перегляду фільму своїми враженнями поділився і міський голова Михайло Сімашкевич: “Шість історій, шість жіночих доль, які кардинально змінила війна і які неможливо дивитися без щему в серці. "Невидимий батальйон" - документальний фільм, який сьогодні презентували в Кам'янці про жінок на передових позиціях, які залишаються в тіні, але за плечима яких колосальна робота в боротьбі за українську незалежність. Вони покинули мирне життя, свої родини, аби здобувати мир і вкотре довести світові наскільки сильна українська жінка. Щира подяка нашій землячці Марії Берлінській, яка стала ідейною натхненницею цього проекту, за те, що лише повернувшись з-закордону, де презентували стрічку, погодилась приїхати до рідного міста і взагалі за всю її ту турботу про військових”.

Від імені кам'янчан очільник Кам’янця вручив Марії Берлінській відзнаку "За заслуги перед міською громадою".

Переглянувши фільм, глядачі декілька хвилин аплодували стоячи.

Джерело

               

2ogoloshenya