Правда про розпуск Кам'янець-Подільської міської ради

Вчора, колектив комунального підприємства "Міськтепловоденергія" проводжав міського голову Кам'янця-Подільського а також його оточення вигуками ганьба. А вже ввечері, з'явилося відео, в якому мер повідомив, що він прийняв рішення розпустити міську раду. Ймовірно це було зроблено з метою випередити події щодо оголошення недовіри, про яку вже відкрито говорять депутати більшості декілька місяців.

Однак на наш погляд це відеозвернення в першу чергу слід розуміти як факт того, що міський голова не впорався зі своїми завданнями. Окрім цього, ймовірно заява символізує про початок його підготовки до нової виборчої кампанії, яка як і попередня буде будуватися на критиці, однак не влади, а опозиції.

Але у всій цій ситуації є два основних моменти.

Перший полягає в тому, що на жаль громада стала заручником амбіцій однієї людини. Простий приклад. Якщо футбольна команда, не здобуває перемоги хто в такому випадку є першим кандидатом на звільнення. Впевнені, що всі прихильники футболу знають відповідь – тренер команди.

Міський голова – це свого роду також тренер, а депутати – гравці. Однак команда не демонструє результати. М.Посітко вважає, що саме депутати винні в поразках команди, хоча він як тренер не зміг налагодити взаємодію в сесійній залі.

Водночас самі лідери опозиції заявляли про готовність до перевиборів разом із міським головою.

І декілька слів стосовно апеляцій міського голови до вибору громади. Ці заяви не витримують жодної критики, оскільки ще рік тому ми чітко роз'яснили, що насправді означає термін громада. І це не лише виборці М.Посітко, але й ті хто за нього не голосував. До відома міського голови кількість кам'янчан які його не підтримали майже десять раз більше. А зважаючи на в лапках "досягнення" за попередній рік кількість прихильників різко зменшилася. Хоча можливо для мера комунальники, вчителі, мешканці, сіл, АТОвці, підприємці не є представниками громади.

Другий момент юридичний. У відповідності до закону міську раду можна розпустити лише в двох чітко визначених випадках.

1) якщо рада прийняла рішення з порушенням Конституції України, цього та інших законів, прав і свобод громадян, ігноруючи при цьому вимоги компетентних органів про приведення цих рішень у відповідність із законом;

2) якщо сесії ради не проводяться без поважних причин у строки, встановлені цим Законом, або рада не вирішує питань, віднесених до її відання.

Жоден із пунктів неможливо застосувати для міської ради Кам'янця-Подільського. Ба більше сам міський голова, у відповідності до другого випадку, не вносить на розгляд земельні питання, які повинні прийматися раз на місяць. Як відомо вже майже 4 місяці триває 16 сесія міської ради.

Таким чином, за своєю суттю заява міського голови про розпуск міської ради є нічим іншим як лише інформаційним приводом, без будь яких реальних наслідків. Скоріше за все буде навпаки, й саме міська рада відправить міського голову у відставку.

2ogoloshenya