Історія Кам'янець-Подільського аеропорту (ФОТО)

Аеропорт в приміському селі Кам'янка було започатковано 1953 році.

Тоді 98-й авіазагін цивільного повітряного флоту, який базувався в Чернівцях, щоб розширити зону обслуговування, запровадив рейс Чернівці – Кам'янець-Подільський (згодом – із проміжною посадкою в Хотині), - йдеться на Facebook сторінці "Відродження старого міста".

Обслуговував перший рейс літак "По-2", в який пасажири залазили через крило. Потім з'явився "ЯК-12", розрахований уже на чотири пасажири, котрі теж потрапляли в літак через крило. На зміну "По-2" і "ЯК-12" прийшов 12-місний "АН-"2, який надовго став основним на повітряних трасах, що зв'язали Кам'янець із багатьма містами України.

По-2 (У-2), загальновживане ім'я також кукурудзник

"По-2" ("У-2"), загальновживане ім'я також кукурудзник

ЯК-12

"ЯК-12"

АН-2

"АН-2"

15 травня 1962 серед літаків, що обслуговували кам'янчан, з'явився 12-місний чеський Л-200 "Морава", який доставляв пасажирів в Одесу, Сімферополь, Херсон. Правда, коли закуплені Л-200 вичерпали свій ресурс, новими їх не замінили, тож "Морава" поступово зникла з кам'янецьких повітряних трас.

Л-200 "Морава"

Л-200 "Морава"

15 травня 1964 відкрився регулярний рух комфортабельних літаків за маршрутом Кам'янець-Подільський – Київ. 15 травня 1969 число рейсів на Київ зросло до шести. Зокрема, з'явився рейс на 24-місному ЛІ-2. Правда, як і "Морава", ЛІ-2 незабаром теж зійшов з арени.

"ЛІ-2"

"ЛІ-2"

Політ до Києва тривав дві години і коштував 10, а після подорожчання 13 рублів. Витративши 2 рублі, за 25 хвилин можна було добратися у Чернівці (1970 на Чернівці було аж 9 рейсів). Вдвічі більше часу й грошей "з'їдав" політ у Вінницю.

А ще з Кам'янця-Подільського у різний час були прямі рейси у Львів, Рівне, Житомир, Івано-Франківськ, Тернопіль, Кіровоград, Луцьк, Миколаїв, Кишинів, Бєльці та деякі інші міста, у ближні Хмельницький, Нову Ушицю, Чемерівці.

Кам'янець-Подільський аеропорт забезпечував і вантажні перевезення. Тут приймали вантажі для електромеханічного, приладобудівного, кабельного заводів та інших підприємств міста. Продукцію кам'янецьких фабрик і заводів одержували повітряним шляхом Алма-Ата, Ташкент, Ленінград, Таллін, Хабаровськ, Іркутськ, Кутаїсі, Ростов-на-Дону та багато інших міст. Забезпечував аеропорт і санітарні рейси – доставляв хворих у Хмельницький, Київ.

Кам'янець-Подільський аеропорт приймав і відправляв вертольоти – МІ-2, МІ-4, МІ-8.

"МІ-8"

"МІ-8"

У 1967 було збудовано аеровокзал зі скла, з'єднаного при допомозі легкого металевого каркасу. У 1968 році він прийняв перших пасажирів.

Приміщення аеровокзалу

Приіщення аеровокзалу

У 1990 році зявилися плани перенесення аеропорту із Кам`янки до Колибаївки, з метою будівництва нового льотного поля, яке б дозволили приймати літаки типу АН-24 (на 50 місць), ЯК-40 (на 24 місця) й встановити прямі маршрути з Москвою, Києвом, Сімферополем, Одесою. В новому аеропорті були й зацікавлені підприємства міста."АН-24""АН-24"

Однак з розпадом СРСР та тривалою соціально-економічною кризою плани не були втілені в життя. Водночас це також призвело до зменшення пасажиропотоку у зв'язку з дороговартістю квитків.

У 1995 році було закрито диспетчерську службу й аеропорт практично припинив своє існування.

Першим начальником Кам'янець-Подільського аеропорту був Степан Павлович Горошко, першим радистом – Микола Пилипович Гаврилюк. 25 років (від 1960) аеропорт очолював Михайло Семенович Епштейн. Його змінив Михайло Юхимович Міхеєнко.

Останнім начальником аеропорту був Володимир Михайлович Кундис (1955–2006).

2ogoloshenya