Школярка із Кам’янець-Подільського розробила концепт програми з профорієнтації на основі штучного інтелекту

16-річна учениця Кам’янець-Подільського ліцею Владислава Мазій перемогла у конкурсі від STEM is FEM на ідею найкращого застосування штучного інтелекту для вирішення соціальних проблем.

Школярка запропонувала додаток, який допомагає користувачам ефективніше обирати спеціальність та місце роботи.

PROF guide розрахований на людей будь-якого віку з будь-яким статусом працевлаштування. За задумом, програма буде збирати інформацію на основі опитування людей – про їхні навички, вподобання та досвід. На основі отриманих даних, за допомогою штучного інтелекту, вона будуватиме рекомендації, які допоможуть користувачу зрозуміти, яка сфера діяльності йому більше підходить.

«Штучний інтелект будує психологічний портрет користувача на основі різних даних – від уподобань до досягнень на попередніх місцях роботи. На основі цього портрету програма пропонує більш відповідні типу людини тести із профорієнтації, формує перспективи роботи людини у різних галузях, інформує про ринок праці та надає максимально ефективні рекомендації», – пояснює Владислава.

Свій проєкт дівчина презентувала під час навчального модулю від STEM is FEM «Computer science». Протягом двох днів 40 дівчат з усіх куточків України слухали лекції від фахівчинь із сфери штучного інтелекту та машинного навчання, а також брали участь у майстер-класах із роботи у відповідних програмах. На завершення модулю учасниці виконали конкурсне завдання. Треба було запропонувати ідею використання штучного інтелекту для вирішення будь-якої соціальної проблеми. Концепція Владислави посіла друге місце на конкурсі, за що дівчина отримала приз – сертифікат на освітній курс «Introduction to Computational Thinking and Data Science» від Массачусетського технологічного інституту.

«Кожна теоретична освіта передбачає в майбутньому застосування у практичних проєктах. Вважаю, ідея Владислави не лише добра та теоретично корисна, але й насправді життєздатна. Сподіваюся, вона буде втілена в життя і допоможе багатьом українцям правильно обрати свою професію», – зауважив ініціатор STEM is FEM, інвестор Reface, бізнесмен Сергій Токарєв.

STEM is FEM – соціальний освітній проєкт, покликаний боротися із ґендерними стереотипами у технічній сфері та мотивувати українських школярок обирати технічні спеціальності. В рамках проєкту проводяться численні безкоштовні навчальні заходи. Слідкувати за анонсами подій можна на сайті проєкту або на офіційних сторінках у соцмережах Facebook та Instagram.

Джерело: НГП

2ogoloshenya