У Кам'янці-Подільському на одній із вулиць намагалися встановити незаконний шлагбаум (ВІДЕО)

Інформація про встановлення незаконних шлагбаумів  чи не щодня з'являється в медіапросторі.

Найчастіше з цією проблемою стикаються мешканці прибережних територій, однак й трапляються випадки коли незаконними шлагбаумами перекривають вулиці та автошляхи.

Нещодавно в дачному масиві на Русанівських садах у Києві через незаконно встановлений шлагбаум сталася трагедія.

Одному відпочивальнику у воді стало зле, очевидці викликали бригаду медиків, але вони доїхати до пляжу не змогли, бо завадив шлагбаум, до того ж замкнутий ка колодку.

"Бригада прибула згідно із нормативом. Далі побачили паркан і нікого не було, хто зустрічав", - каже заступник керівника Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва Сергій Тихенко, інформує ТСН.

Медики кажуть, "швидка" повинна була доїжджати якнайближче, а не йти пішки з обладнанням. У таких ситуаціях рахунок йде на секунди.

Детальніше у відеосюжеті.

ХТО ВІДПОВІДАЄ ЗА ВСТАНОВЛЕННЯ ШЛАГБАУМІВ ТА ІНШИХ ПЕРЕШКОД

Згідно вимог ст. 16 Закону України "Про автомобільні дороги" вулиці і дороги міст та інших населених пунктів знаходяться у віданні органів місцевого самоврядування і є комунальною власністю. Пунктом 15.15. Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 N 1306, передбачено, що на проїзній частині забороняється встановлення предметів, що перешкоджають проїзду чи паркуванню транспортних засобів, за винятком випадків:

  • оформлення дорожньо-транспортної пригоди;
  • виконання дорожніх робіт або робіт, пов'язаних із зайняттям проїзної частини;
  • обмеження або заборони руху транспортних засобів та пішоходів у випадках, передбачених законодавством.

Поряд із цим відповідно до ст. 20 цього ж закону органи місцевого самоврядування в частині управління функціонуванням і розвитком вулиць і доріг міст та інших населених пунктів мають право, серед іншого:

4) встановлювати за погодженням з відповідним підрозділом Національної поліції тимчасові обмеження на рух транспортних засобів при проведенні ремонтних та інших робіт на вулицях і дорогах міст та інших населених пунктів;

7) обмежувати або забороняти рух транспортних засобів.

Тобто фактично орган місцевого самоврядування може прийняте рішення про встановлення шлагбауму, однак для цього необхідно отримати погодження від Національної поліції України.

Разом з цим, розміщення технічного засобу регулювання дорожнього руху (шлагбауму) погоджується при виконанні наступних вимог направлених на забезпечення безпеки руху:

  • поряд із місцем розташування шлагбауму влаштувати місце для розвороту транспорту;
  • забезпечити штучне освітлення в місцях розташування шлагбауму;
  • конструкція шлагбауму (всі горизонтальні та вертикальні елементи повинні бути обладнані світлоповертаючими елементами та плівкою;
  • забезпечити у разі необхідності можливість відкриття шлагбауму для безперешкодного проїзду транспорту;
  • у разі виникнення загрози безпеці руху транспорту та пішоході передбачити можливість перенесення (демонтаж) шлагбауму.

У всіх інших випадках встановлення будь яких обмежень на автошляхах є незаконним.


Віднедавна в нашому місті шлагбауми почали встановлювати не тільки у внутрішньодворових проїздах але й на проїжджій частині вулиць.

Як приклад – нещодавній випадок по вул. Павлова – перехрестя вул. Саксаганського в Кам'янці-Подільському.

Мотивація різна, частіше адекватної відповіді чому це було зроблено добитися неможливо. Свідками такої події недавно був і наш журналіст. Тут ситуацію вирішила поліція, яка прибула на виклик. Попередні звернення до муніципальної поліції, яка обходиться щомісячно міському бюджету в кругленьку суму результатів не принесли. В більшості випадків порушники закону залишаються непокарані, і більше того до людей, які намагаються боротись з цим стихійним явищем звучать погрози про розправу у випадку звернення до поліції.

Якщо люди почнуть вирішувати де і як перекрити дорогу давайте спрогнозуємо реакцію на їхні дії людей які постраждають від такого беззаконня.

2ogoloshenya