Тендери на €270 млн: НАБУ розкрило подробиці справи Новака

Ймовірні учасники злочинної організації на чолі з ексголовою Державного агентства автомобільних доріг України Славоміром Новаком реалізовували корупційні схеми в Україні, а неправомірну вигоду отримували у Польщі.

Про це на брифінгу розповів директор НАБУ Артем Ситник, пише "Gazeta.ua".

"Злочинні дії, на думку слідства, розпочиналися на території України. А предмет неправомірної вигоди отримувався на території іншої держави. Щоб зібрати ці докази, потрібно було проводити слідчі дії на території України і Польщі", - зазначив він.

За словами Ситника, у рамках справи затримали низку осіб. 4-м уже оголосили підозри: 3-м у Польщі, 1-й - в Україні.

В.о. керівника САП Максим Грищук повідомив окремі деталі справи, прийнятні для розголошення.

"Це події 2016-2019 років. Колишній виконувач обов'язків керівника Укравтодору з використанням службового становища вживав заходів щодо отримання для себе і третіх осіб неправомірної вигоди... Один із епізодів стосувався будівництва доріг в Україні. Українські компанії здійснювали будівництво, однак не могли це зробити у певні терміни. Тоді в.о. керівника Укравтодору за певну винагороду вирішував їхні питання щодо продовження договорів, уникнення сплати штрафних санкцій. Спосіб був специфічний: на території Польщі створювали підприємство. Неправомірна вигода передавалася через треті юридичні особи або готівкою. Ці кошти поповнювали статутний капітал створеного підприємства. Так не тільки отримували неправомірну вигоду, а ще й легалізовували кошти.

Інший епізод: виконувач обов'язків керівника Укравтодору пропонував створити спільне підприємство на території Польщі одному з міжнародних підприємств, яке здійснює будівництво доріг. Пропонував свої послуги зі сприяння. Обіцяв, що 50% статутного капіталу буде надано його людьми, інші 50% - міжнародною організацією. Після завершення каденції в Україні планував увійти в наглядову раду вказаного підприємства", - розповів Грищук.

"Сума тендерів, яка відпрацьовується у рамках розслідування, становить 270 мільйонів євро", - додав Ситник.

Нагадаємо, у Польщі затримали екскерівника "Укравтодору" Славоміра Новака.

2ogoloshenya