Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Пов’язане зображення

В цьому році вперше Законом передбачено, що з 1 квітня кожного року Пенсійний фонд України без додаткового звернення особи проводить перерахунок пенсій за певних умов, а саме: особам, які отримують пенсію по віку, по інвалідності і за вислугу років.

Проте за вислугу років лише тим особам, які на момент перерахунку досягли пенсійного віку.

         Перерахунок стосується осіб, які після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжили працювати і від призначення/перерахунку минуло два роки. Тобто через кожні два роки людина має право звернутись за перерахунком. Для того, щоб не було таких звернень, автоматично вибрано людей, які мають стаж, мають заробітну плату, і проведено перерахунок.

         Є дві категорії людей і два види розрахунку. Ті, хто пропрацював 24 місяці, мають право на проведення перерахунку пенсії по стажу і по заробітній платі. Дивлячись як доцільніше, оскільки у деяких працюючих пенсіонерів заробітна плата знижувалась і, звичайно, діяла знижуючи на коефіцієнт заробітної плати. Через те фахівцями Фонду обирається саме більш оптимальний варіант розрахунку: або це розрахунок по стажу і заробітній платі, або лише по стажу.

         Є такі пенсіонери, які після призначення чи перерахунку пенсії не відпрацювали два роки. Наприклад: пенсію призначено в 2016 році, особа пропрацювала 5 місяців, звільнилась і не звернулась до органів Фонду за перерахунком. Ось для цієї категорії необхідно дорахувати цей стаж, навіть якщо особа не має 24 місяців страхового стажу, але пройшло два роки після призначення чи перерахунку пенсії. Тому перерахунок проводиться лише по страховому стажу.

         Автоматичний перерахунок спростовує процедуру, оскільки не потрібно звертатись із заявою до органів Фонду. Окрім заяви не подається більше ніяких документів, всі дані про страховий стаж і заробітну плату містяться в Реєстрі застрахованих осіб, яким володіє Пенсійний фонд України. Органами Пенсійного фонду виявлено таких осіб, що працювали в 2004-2006 роках і не звернулись за проведенням перерахунку. Тобто мають 30-40 місяців страхового стажу, тому при автоматичному перерахунку враховано весь наявний стаж. При цьому зауважу, що сума підвищення при перерахунку пенсій у кожного індивідуальна.

Начальник Кам'янець-Подільського відділу обслуговування громадян

Оксана Драбик

 

2ogoloshenya