Причини спалаху COVID-19 у Кам'янці-Подільському: перші результати епідрозслідування

За попередніми висновками епідеміологічного розслідування спалаху COVID-19 у міській лікарні Кам'янця-Подільського, визначено пацієнта, який став джерелом розповсюдження хвороби. Це працівник Заводу точної механіки.

Про це Суспільному розповів начальник управління охорони здоров'я Кам'янець-Подільської міської ради Юрій Пливанюк. За його словами, це не той пацієнт про якого повідомлялось до розслідування, а його колега, в якого немає жодних проявів захворювання.

"Питань багато, але все зводиться до того, що пацієнт якого ми вважали першоджерелом зовсім інший, а не той про якого повідомлялось раніше. Чоловік якого вважали першоджерелом спалаху у міській лікарні Кам'янця-Подільського потрапив у лікарню за направленням сімейного лікаря у зв’язку з загостренням деструктивного захворювання легень. Після госпіталізації у терапевтичне відділення Кам'янець-Подільської міської лікарні він був обстежений чотири рази. Під час комп'ютерно томографічного обстеження легенів у пацієнта виявили признаки вірусної пневмонії", - розповів Юрій Пливанюк.

Додає, що 21 травня у пацієнта відібрали біоматеріал для ПЛР дослідження на COVID-19. Стан пацієнта погіршувався. Тому, не дочекавшись результатів пацієнта транспортували у Хмельницькі інфекційну лікарню, де йому теж зробили ПЛР-тестування. Це тестування показало негативний результат. Тому чоловіка перевели у реанімаційне відділення Хмельницької обласної лікарні. 27 травня його виписали і направили на долікування в Кам'янець-Подільський.

Але, тим часом у Кам'янці отримали результати першого ПЛР тестування, яке показало позитивний результат на COVID-19. В результаті виникла ситуація коли в одного пацієнта два ПЛР-тести дали різні результати. І коли він ввечері 27 травня приїхав у Кам'янець-Подільську міську лікарню, його одразу відправили назад у Хмельницький.

Проте, під час проведення епідрозслідування виявилось, що цей чоловік лікувався разом з колегою у міській лікарні Кам'янця. Вони робітники Заводу точної механіки.

"У другого пацієнта немає проявів захворювання на COVID-19, його госпіталізували через проблеми з нирками. Але він міг бути носієм і занести коронавірусну інфекцію в терапевтичне відділення Кам'янець-подільської міської лікарні. Цьому чоловіку зробили ІФА-тест, який виявив антитіла до COVID-19. Тому постфактум ми припускаємо версію, що саме цей пацієнт без проявів захворювання і став джерелом розповсюдження вірусу в медзакладі", - каже Юрій Пливанюк.

Наразі обстежено 24 особи, це пацієнти та лікарі, серед яких COVID-19 підтвердився у 8 медиків та 10 пацієнтів. Тому терапевтичне відділення лікарні зараз не функціонує. Також інші відділення, які дотичні це кардіологічне та неврологічне теж фактично вимушені були вживати карантинні заходи та не приймають пацієнтів.

У персоналу і пацієнтів лікарні додатково відібрано 105 ПЛР-тестів і відправлено на дослідження у Хмельницький. Персонал закладу, який наразі під підозрою, вирішив самоізолюватися у лікарні до того часу поки не будуть відомі результати тестування.

2ogoloshenya