Голова Кам'янець-Подільської РДА порадив закрити рота головному редактору газети "Вечірній Кам'янець" через публікацію про перший випадок захворювання на коронавірус в районі

Головний редактор та журналісти газети "Вечірній Кам'янець" незважаючи на введені карантинні заходи продовжують працювати та інформувати громадян про актуальні новини Кам'янеччини та всієї України. Ми вважаємо, що в цей складний час, в якому опинилася наша країна, кожний громадянин повинен знати правду.

Сьогодні, 9 квітня ми опублікували інформацію про те, що на Кам'янеччині, в мешканки с. Жванець було лабораторно підтверджено захворювання на коронавірус.

Незрозуміло з яких причин, через деякий час після публікації новини, до головного редактора газети "Вечірній Кам'янець" надійшов телефонний дзвінок. Не привітавшись та не представившись чоловік, який телефонував, почав вимагати пояснень причини публікації новини. Після того, як головний редактор запитав з ким він спілкується пролунала відповідь, що телефонує голова Кам'янець-Подільської РДА Бернашевський. Одразу після цього, нещодавно призначений чиновник дав вказівку головному редактору нашої газети закрити рота.

Таку поведінку голови Кам'янець-Подільської РДА Анатолія Бернашевського весь колектив нашої газети вважає неприйнятною. Зазначимо, що головний редактор газети "Вечірній Кам'янець" ще під час телефонної розмови запропонував очільнику району вибачитися за свої, скоріш за все, необдумані дії. Вибачень немає й досі.

Офіційно інформуємо Анатолія Бернашевського про те, що відповідно до діючого Закону України "Про інформацію" втручання в роботу журналістів є недопустимим.


 

Стаття 24. Заборона цензури та заборона втручання в професійну діяльність журналістів і засобів масової інформації

  1. Забороняється цензура - будь-яка вимога, спрямована, зокрема, до журналіста, засобу масової інформації, його засновника (співзасновника), видавця, керівника, розповсюджувача, узгоджувати інформацію до її поширення або накладення заборони чи перешкоджання в будь-якій іншій формі тиражуванню або поширенню інформації.

Ця заборона не поширюється на випадки, коли попереднє узгодження інформації здійснюється на підставі закону, а також у разі накладення судом заборони на поширення інформації.

  1. Забороняються втручання у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати суб'єкти владних повноважень, крім випадків, встановлених законом, договором між засновником (власником) і трудовим колективом, редакційним статутом.
  2. Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/або переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику тягне за собою відповідальність згідно із законами України.

Окрім цього, звертаємо Вашу увагу, що у випадку перешкоджання законній професійній діяльності журналістів газети "Вечірній Кам'янець" зі сторони посадових осіб, ми будемо змушені звернутися за захистом своїх прав до правоохоронних органів.

Поряд із цим, зважаючи на те що Анатолій Бернашевський є представником Президента України в Кам'янець-Подільському районі, ми залишаємо за собою право, у випадку повторення подібних дій, безпосередньо звернутися до Володимира Зеленського з проханням про захист.

2ogoloshenya