Шпаки – найбільш широко відомі Й улюблені птахи Україні. Шпаки охоче оселюються поблизу людини в садах, парках, на деревах, в населених пунктах, займаючи штучні гнізда — шпаківні. Ще здавна існує на Україні звичай вішати шпаківні на деревах, іноді на довгій жердині. Заслужив шпак таку любов тому, що є одним з найбільш активних винищувачів шкідливих комах.

Більшу частину життя шпак, протягом року, проводить поблизу людини: прилітає у березні, а в кінці квітня має вже повні кладки по 5-6 блідо-голубих яєць. Виводяться пташенята в кінці травня — на початку червня і зразу ж старі птахи починають відкладати яйця. Пташенята другого виведення вилітають наприкінці липня. Потім, збиваючись у великі зграї, мандрують по садах і полях, знову таки поблизу населених пунктів.

Таким чином, більшу частину року (відлітають шпаки на південь у жовтні) птахи знаходяться в садах, парках, на полях, проводячи свою корисну роботу.

Багатьма дослідженнями доведено, що шпаки знищують клопа-черепашку, вовчків, коваликів, хрущів, гусінь озимої совки та інших шкідливих метеликів, різних прямокрилих (сарану, коників) і навіть водяних жуків-плавунців і водолюбів.

Особливо корисні шпаки тим, що винищують масові види шкідників: хрущів, клопів-черепашок, різних п'ядениць, совок, пильщиків та ін. Здатність швидко пересуватись, знищуючи шкідників при масовому їх розмноженні, примушує нас ставитись до цих птахів як до найбільш перспективних у боротьбі з комахами — ворогами культурних рослин.

Влітку шпаки відшукують і поїдають у великій кількості різних гусениць, жуків-листоїдів.

ЗА ЛІТО ПАРА ШПАКІВ РАЗОМ З ПОТОМСТВОМ ЗНИЩАТЬ НЕ МЕНШЕ ЧВЕРТІ МІЛЬЙОНА КОМАХ!

До того ж слід додати, що шпаків дуже легко приваблювати туди, де потрібно організувати боротьбу з шкідниками. Вони охоче оселюються в найрізноманітніших штучних гніздах — дерев'яних, гончарних, з гарбузів тощо.

На сьогодні в Кам’янці-Подільському нараховується більше 6000 «хворих» дерев. Саме дрібні комашки, гусениці, личинки є найголовнішими розповсюджувачами більшості хвороб серед зелених насаджень нашого міста.

РОЗМІСТІСТЬ ШПАКІВНІ НА ДЕРЕВАХ ПОБЛИЗУ ВАШОГО БУДИНКУ! ДОПОМОЖЕМО ШПАКАМ –  ШПАКИ ДОПОМОЖУТЬ ВРЯТУВАТИ ЗЕЛЕНЬ НАШОГО МІСТА!

2ogoloshenya