Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Нарізання громад у Камянець-Подільському районі, третина території якого мали білі плями, викликало широкий резонанс. З нуля повинні з’явитися Орининська сільська і Кам’янець-Подільська міська ОТГ. При чому в останній момент сусідів туристичної Мекки Залісся Перше і Кадиївці засватали гінці з Оринина.

Камянцю ж хочуть віддати Колибаївську сільську ОТГ, яка виступила проти такого сценарію.

Незалежний громадський портал провів телефонний бліц з міським головою Камянця-Подільського Михайлом Сімашкевичем, в якого розпитав про проблеми з децентралізацією.

 

— У неділю, 1 грудня мешканці Колибаївської сільської об’єднаної територіальної громади перекривали дорогу на знак протесту проти приєднання до міста Кам’янець-Подільський. Прокоментуйте цю подію.

— Група осіб, котрі перекривали дорогу, скоріше за все, хочуть бути самостійними і відмовляються об’єднувати з Жванцем та Кам’янцем-Подільським. Наскільки я розумію, область вирішила, що сільські ради Колибаївка, Довжок, Зіньківці, Кам’янка мають приєднатися до міста. Якщо останні три сільські ради не проти, то Колибаївка, яка відчула смак добровільного об’єднання і отримала суттєві кошти з держбюджету на ремонт доріг, звісно не погоджується. На мою думку, керівництво цієї ОТГ не до кінця прорахувало власні втрати за умови, якщо держава забере місцевий акциз з пального. За який фінансовий ресурс вони завершуватимуть будівництво дитячого садочку і приміщення поліції, коли не буде акцизного податку?

На сьогодні велика кількість мешканців Колибаївки, Довжку і Зіньківців, працюючи у нашому місті, залишають податок з доходів фізичних осіб. Якщо ж усі ці сільські ради приєднати до Кам’янця-Подільського, матимемо суттєву проблему. Адже міська влада буде змушена відповідати за стан каналізацій, доріг тощо на території згаданих сільрад. А це додаткове навантаження на міський бюджет, якого, навряд чи, вистачить.

Приблизно два роки тому Кам’янець-Подільський був зацікавлений в об’єднанні з Панівцями і Устям. Виготовили грантовий проєкт на 1 млн євро, направлений на розвиток зеленого туризму. Уявіть лише, наскільки змінилася б інфраструктура цих населених пунктів, якби вдалося реалізувати цей проєкт? Однак вони відмовилися.

Свого часу депутатський корпус міської ради сформував позицію стосовно добровільного об’єднання: якщо сільські території не хочуть іти до міста, то ми не повинні їх силоміць приєднувати. При цьому, для міста привабливими залишаються Довжок і Кам’янка, з якими нині зав’язане транспортне сполучення.

— На першому Перспективному плані формування територій громад Хмельницької області, проєкт якого затвердили депутати обласної ради 28 травня 2015 року, Кам’янець-Подільська міська ОТГ мала включати: Слобідсько-Кульчієвецьку, Панівецьку, Кам’янську, Зіньковецьку і Колибаївську сільські ради. Чому місто за чотири роки нічого не зробило, щоб довести до логічного завершення процес добровільного обєднання?

— У 2015 році особисто об’їздив усі сільські ради. Десь ми чули розуміння людей, десь процес добровільного об’єдання був нецікавим. Тоді для себе я зробив висновок: кожен сільський голова не хотів втрачати мандат і, відповідно, вони не бажали ні з ким об’єднуватися.

— З сільськими головами зрозуміла історія. Але, все ж таки, в чому полягала причина, що мешканці прилеглих територій до Камянця, категорично виступали проти обєднання?

— Ось дивіться. Я мешкаю у Довжку і до мене приходила людина, яка сказала, що підписалася стосовно неприєднання Довжку до Кам’янця-Подільського, а створення самостійної ОТГ. Запитав її, чому підписалася. “Нам повідомили, що одразу збільшаться податки, а якщо до міста підемо, то буде дорожчим світло і газ”, — відповіла жінка. Все залежить від ініціативною групи, яку вона переслідує мету.

— Нардеп-мажоритарник від “Слуги народу” у 193 окрузі Ігор Марчук назвав гуртування Колибаївської ОТГ і Зіньковецької сільської ради з Кам’янцем-Подільським “маневром для міста з подальшим розвитком його інфраструктури”. Ви поділяєте таку думку?

— Якраз для розвитку Зіньковець це буде вдалим маневром, оскільки там необхідно ремонтувати дорогу. Але наразі місто не може витрачати гроші на будь-яку сільську раду, бо це розцінять як нецільове використання. Щодо Колибаївки, то вона нині є більш-менш спроможною до часу поки не забрали акцизний податок.

— У проєкті Перспективного плану, який 29 листопада Хмельницька ОДА направила на затвердження до Кабміну, конфігурація майбутньої Кам’янець-Подільської міської ОТГ виглядає так: Рихта, Довжок, Кам’янка і Зіньківці. Ви задоволені таким поділом?

— Це один із оптимальних варіантів для Кам’янця-Подільського.

— Якщо фіналізувати нашу розмову, Кам’янець-Подільський виграє чи програє від добровільного об’єдання?

— Кам’янець виграє у розширенні територій, але у чомусь і програє.

Джерело.

2ogoloshenya